Speedwell va demara construcţia unui proiect cu 287 de apartamente şi 13.000 mp birouri pe terenul fostei fabrici de pălării din Timişoara

Economica.net
02 07. 2020
paltim_1_69359300

Doi investitori belgieni au cumpărat, prin intermediul firmei Cedar Invest, un teren de 15.430 de metri pătrați și clădirile dezafectate ale fostei fabrici de pălării Paltim de pe malul Begăi din centrul Timișoarei.

Paltim este un proiect de tip mixed-use de regenerare urbană care va reproduce același concept gândit și implementat în cadrul Record Park, un alt proiect al companiei, dezvoltat in Cluj-Napoca, ce urmează să fie livrat acest an. 

Proiectul Paltim are funcțiuni mixte, incluzând clădiri rezidențiale cu 287 de apartamente premium, 13.000 de mp de spații de birouri și 2.000 de mp destinați spațiilor de retail și servicii (magazine, cafenele și un club de fitness) și va necesita o investiție de circa 45 de milioane de euro.

Obiectivul companiei Speedwell este de a conserva patrimoniul istoric și cultural oferit de locație. Astfel, plănuiște să renoveze două dintre clădirile abandonate: o veche vilă monument și o secțiune a fostei fabrici.

Mai mult, Speedwell se află în discuții avansate cu AMBASADA pentru redeschiderea unei locații într-una dintre clădirile istorice din Paltim, continuând munca de conectare cu comunitatea locală.

Proiectul de tip mixed-use Paltim va fi construit în faze. Faza 1 va include 153 de apartamente, 12.500 mp de spații de birouri și va fi livrată la jumatatea anului 2022.

Speedwell va colabora cu agenția imobiliară Imoteca pentru vânzarea apartmentelor și Griffes pentru închirierea spațiilor de birouri. Arhimar este biroul de arhitectură care se ocupă de designul proiectului, iar SubControl este responsabilă pentru obținerea autorizațiilor.

„Prin intermediul acestui proiect, ne mărim portofoliul din România, acesta incluzând proiectele Record Park în Cluj-Napoca, Triama Residence, The Ivy și MIRO în București și Riverside City în Râmnicu-Vâlcea. De asemenea, ne dorim să reconfirmăm încrederea pe care o avem în piața imobiliara din România printr-o strategie de dezvoltare pe termen lung.” a declarat Didier Balcaen, Co-fondator și Partener Speedwell.

Istoria fostei fabrici de pălării este legată de atelierul deținut de Filip Lenstein în 1892, care s-a transformat în prima societate pe acțiuni în domeniu din Europa Centrală. La începutul secolului 20, aici se produceau zilnic peste 750 de pălării de lână și păr de iepure, iar în timpul Primului Război Mondial se produceau pălării și cizme pentru armata austro-ungară. Pălăriile produse la Timișoara erau vândute în Europa Occidentală, SUA și America Latină.

Fabrica a fost naționalizată sub comuniști și privatizată prin MEBO în 1995, iar în 2006 a fost cumpărat de fondurile New Century Holdings (NCH), administrate în România de Siminel Andrei, care mai dețin și alte fabrici de textile și încălțăminte dezafectate din Timișoara, printre care Guban. La un an de la achiziție, fabrica Paltim a fost închisă.