Speranţa de viaţă pentru persoanele infectate cu HIV a ajuns la 50 de ani
Numărul persoanelor seropozitive din România este în creştere şi asta din cauza lipsei preocupării pentru prevenţie. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu vârsta între 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul în urma unui contact sexual neprotejat. Speranţa de viaţă pentru pacienţii cu HIV care urmează tratament continuu a ajuns la 50 de ani.
Tratamentul în cazul persoanelor depistate la timp cu HIV, afecţiune cândva necruţătoare, a intrat în categoria bolilor cu care astăzi se poate trăi normal mai mult timp, odată cu trecerea timpului şi a noilor descoperiri din medicină.
„Din momentul descoperirii primelor tratamente pentru HIV şi până în prezent speranţa de viaţă a crescut considerabil datorită investiţiilor continue în cercetare şi dezvoltare. Astfel, o persoana seropozitivă, dacă urmează tratamentul fără întrerupere poate trăi şi până la 50 de ani din momentul depistarii virusului. Mai mult, datorită noilor tratamente, mamele depistate cu virusul HIV au doar 3% riscuri de a naşte copii seropozitivi”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.
Tratamentul nu trebuie întrerupt
Momentan, boala nu poate fi vindecată, medicamentele doar menţin scăzut nivelul virusului. De asemenea, Cristian Lutan spune că industria farmaceutică are la nivel mondial în faza de cercetare şi dezvoltare 100 de noi medicamente, care reprezintă noi speranţe pentru pacienţi.
HIV este o afecţiune cu care se poate trăi astăzi, cu condiţia că pacienţii să fie depistaţi la timp şi ulterior să aibă acces la tratament continuu. „Întreruperea tratamentului este una dintre cele mai mari probleme. În acest mod, creşte riscul ca după o perioadă fără medicaţie acelaşi tratament să nu mai fie la fel de eficient, afectând speranţa de viaţă a bolnavului. Astfel se ajunge în eşec terapeutic, iar medicii vor fi nevoiţi să găsească o altă schemă de tratament”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
La nivel mondial, în anul 2009, erau 33.3 milioane bolnavi seropozitivi, iar dintre aceştia 1.4 milioane erau europeni. Se estimează că 30% din cei care au boala nu ştiu de existenţa acesteia.