Cât costă reabilitarea termică a locuinţei fără autorizaţie
Potrivit Ministerului Dezvoltării, până în prezent au fost finanţate pentru creşterea performanţei energetice un număr de 30.835 de apartamente. Dintre acestea, pentru 14.620 de apartamente plăţile au fost finalizate.
„La nivelul întregului an 2010 au fost reabilitate termic 29.000 de apartamente”, informează Ministerul Dezvoltării.
Cei mai mulţi proprietari, care au ales să beneficieze de suma de 80% din costul lucrărilor, pe care o subvenţionează statul, sunt bucureştenii, urmaţi de cei din Cluj-Napoca şi Braşov.
Cei care aleg să îşi reabiliteze locuinţele prin programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe plătesc 20% din costul lucrărilor, restul banilor provenind de la stat.
Pentru anul 2012, Ministerul Dezvoltării se aşteaptă la o creştere a numărului de apartamente reabilitate, întrucât numărul cererilor este foarte mare, spun reprezentanţii ministerului.
Cum vă puteţi reabilita blocul cu bani de la stat
Potrivit legii, asociaţiile de proprietari se pot înscrie în programul local prin solicitare scrisă înregistrată la coordonatorul local în a cărui arie de competenţă este amplasat blocul de locuinţe.
Deasemenea, există şi posibilitatea ca asociaţiile care reabilitează termic blocurile, legal, din fonduri proprii, să beneficieze apoi de scutiri de impozite timp de şapte ani.
În prezent, echipa din ministerul dezvoltării este preocupată atât de găsirea unor noi metode şi precedee de reabilitare termică a clădirilor, cât şi de realizarea unei noi scheme de finanţare, inclusiv utilizarea fondurilor europene.
Cât costă reabilitarea locuinţei
Preţurile pentru placare cu polistiren, principala metodă folosită în România pentru reabilitarea termică a unei clădiri, variază între 35-40 de lei metrul pătrat, în preţ intrând şi materialele. Dacă asociaţia decide să cumpere materialele, manopera de anvelopare a clădirii cu polistiren va costa în jur de 25 de lei pentru fiecare metru pătrat acoperit.
Ce amendă riscaţi dacă nu aveţi autorizaţie pentru lucrările de reabilitare termică
Indiferent din ce fonduri se fac lucrările de reabilitare termică, acestea necesită autorizaţie din partea Primăriei de sector. Astfel, cei care își izolează termic apartamentele, fără autorizație de la primărie, riscă sancțiuni cuprinse între 1.000 şi 100.000 de lei.
Potrivit b365.ro, inspectorii Serviciului Disciplină în Construcţii, din cadrul Primăriei Sectorului 6, au amendat cu câte 1.000 de lei 18 proprietari care executau, individual, lucrări neautorizate de reabilitarea termică a apartamentelor. Lucrările au fost stopate, iar proprietarii, obligaţi de a readuce faţada blocului la starea iniţială.