Spiegel: Economişti germani de top susţin că Grecia este pierdută

Mai multe institute economice germane de top au avertizat joi asupra încetinirii creşterii economice germane, în contextul în care ţara continuă să fie afectată de criza datoriilor din zona euro. Grecia, susţin aceştia, va fi incapabilă "să se elibereze de povara datoriilor" şi va avea nevoie de o altă reducere a datoriei, scrie Der Spiegel.
Economica.net - vin, 12 oct. 2012, 11:10
Spiegel: Economişti germani de top susţin că Grecia este pierdută

Cancelarul german Angela Merkel a sperat ca vizita sa la Atena la începutul acestei săptămâni să demonstreze solidaritatea Germaniei cu o Grecie care se luptă pentru a depăşi criza datoriilor. La doar două zile mai târziu însă, mai multe institute economice importante din Germania „au întunecat” considerabil această stare de spirit. Institutele şi-au prezent joi prognoza de toamnă, punând la îndoială faptul că Grecia ar putea să rămână parte a zonei euro.

„Noi credem că Grecia nu poate fi salvată”, a declarat Joachim Scheide de la Institutul pentru Economie Mondială din Kiel, unul din institutele economice importante însărcinate de guvernul german cu examinarea stării economiei ţării, de două ori pe an.

La rândul său, Oliver Holtemöller, de la Institutul pentru Cercetare Economică din Halle, a fost, de asemenea, pesimist, la conferinţa de presă de joi atunci când s-a prezentat evaluarea. El a declarat că este puţin probabil ca Grecia să poată vreodată să se elibereze de povara datoriilor – şi a cerut o nouă reducere a datoriei pentru această ţară.

Ideea nu este însă de natură să meargă bine. Orice nouă restructurare a datoriei Greciei i-ar implica în mod necesar pe creditorii internaţionali ai ţării mai degrabă decât să afecteze doar investitorii privaţi, aşa cum s-a întâmplat cu restructurarea de 100 de miliarde din primăvară.

Pe de altă parte, joi, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a respins o propunere de restructurare a datoriei făcută de Fondul Monetar Internaţional, spunând că ea nu ajută la nimic. De asemenea, miniştrii de finanţe din zona euro se opun ideii, iar Banca Centrală Europeană a declarat la rândul său că iertarea Greciei de datorie iese din discuţie.

Alternative, totuşi, sunt puţine şi disparate. Iar acest fapt, combinat cu ameninţarea altor tulburări în zona euro aduc veşti proaste pentru economia germană şi pentru economiile europene.

Concret, potrivit raportului institutelor, creşterea economică germană pentru 2012 va fi de doar 0,8% – în scădere uşoară faţă de previziunile recente – în timp ce anul viitor se va înregistra o creştere economică probabil slabă. În loc de un 2% estimat anterior, raportul publicat joi prevede o creştere de doar 1 la sută a economiei germane pentru 2013, creştere care va proveni aproape în întregime din exporturi, se indică în raport.

Însă acesta este cel mai optimist scenariu, bazat pe asumpţia potrivit căreia criza datoriilor din zona euro nu se agravează. Autorii raportului nu cred însă că ce e mai rău a trecut. „Evaluarea curentă a economiei germane se bazează pe presupunerea că situaţia din zona euro se va stabiliza treptat, iar încrederea investitorilor va reveni. Însă acest lucru nu este asigurat”, afirmă raportul.

În plus, institutele menţionate şi-au exprimat clar nemulţumirea faţă de măsurile luate până în prezent în zona euro pentru a rezolva criza în curs de desfăşurare. Analiştii au repetat o cerere făcută în rapoartele anterioare, potrivit căreia zona euro ar trebui să elaboreze un cadru pentru asigurarea unei proceduri ordonate de faliment pentru statele membre.

Te-ar mai putea interesa și
Americanii caută contabili în India
Americanii caută contabili în India
Mai multe firme de contabilitate din SUA, inclusiv RSM US, Moss Adams, Sikich şi CohnReznick, au început să îşi extindă operaţiunile din India, în ideea de a acoperi un grav deficit de......
Profitul Libra Internet Bank a scăzut cu 15%, până la 270 mil. lei, în 2024
Profitul Libra Internet Bank a scăzut cu 15%, până la 270 mil. lei, în 2024
Libra Internet Bank a înregistrat în 2024 al doilea cel mai mare profit din istoria băncii, de peste 270 de milioane de ...
Volvo vrea să-și reducă costurile cu 1,87 miliarde de dolari, din cauza scăderii masive a profitului operațional
Volvo vrea să-și reducă costurile cu 1,87 miliarde de dolari, din cauza scăderii masive a profitului operațional
Volvo Cars, cu sediul în Suedia intenționează să reducă costurile cu 18 miliarde de coroane suedeze (1,87 miliarde de ...
Câţi şomeri erau în Bucureşti la sfârșitul lunii martie – date oficiale AMOFM
Câţi şomeri erau în Bucureşti la sfârșitul lunii martie – date oficiale AMOFM
Un număr de 7.924 de şomeri, din care 4.531 femei, se aflau în evidenţele Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei ...