Spirits România: Majorarea accizei la băuturile spirtoase cu 20% ar afecta negativ industria, consumatorii dar și veniturile la bugetul de stat

Majorarea accizei la băuturile spirtoase cu 20% ar avea efecte negative asupra industriei, a consumatorilor, dar și a încasărilor la bugetul de stat, anulând evoluția pozitivă din ultimii ani din acest sector, consideră asociația patronală Spirits România.
Ion Dobreanu - mar, 28 iun. 2022, 19:32
Spirits România: Majorarea accizei la băuturile spirtoase cu 20% ar afecta negativ industria, consumatorii dar și veniturile la bugetul de stat

Asociația, ce reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România, își exprimă îngrijorarea față de potențiala decizie de majorare a accizei, măsură care nu a fost discutată cu industria și face apel la dialog si responsabilitate din partea decidenților pentru menținerea stabilității și predictibilității fiscale.

Spirits România susține menținerea nivelului actual al accizei, care a contribuit la dezvoltarea pieței fiscalizate a băuturilor spirtoase și la reducerea consumului ilicit și a evaziunii fiscale.

„Am aflat din presă de intenția Guvernului de a include în viitorul pachet de măsuri fiscale majorarea cu 20% a accizei la băuturi spirtoase de la 1 ianuarie 2023. Ne așteptam la un dialog și la consultări prealabile cu industria, în condițiile în care ne considerăm parteneri de dialog ai Guvernului. Ne dorim să funcționăm pe o piață reglementată în mod echitabil, care să protejeze consumatorul, să ofere operatorilor posibilitatea de a se dezvolta și, desigur, să garanteze obținerea de venituri pentru buget. Adoptarea unei decizii de majorare a accizei ar avea însă efecte negative atât asupra industriei băuturilor spirtoase cât și a încasărilor la bugetul de stat, anulând evoluția pozitivă din ultimii ani și, implicit, toate eforturile făcute pentru dezvoltarea corectă a domeniului”, a declarat Tudor Furir, președintele Spirits România.

Calculele pe baza datelor IWSR (International Wine and Spirits Research) arată că în 2021 piaţa fiscalizată a băuturilor spirtoase din România (import şi producţia internă) a reluat trendul ascendent dinaintea pandemiei și a crescut la aproximativ 57,5 milioane de litri, iar piaţa nefiscalizată a scăzut la 48 de milioane de litri. În ciuda faptului că mediul de afaceri și consumatorii au fost puternic afectați de pandemia de Covid-19 și evoluțiile macroeconomice recente, nivelul echilibrat de taxare al sectorului băuturilor spirtoase a ajutat la menținerea unui trend ascendent al încasărilor la bugetul de stat din colectarea accizelor. Astfel, datele Ministerului Finanțelor arată o creștere anuală cu 48% a încasărilor bugetare din acciza la alcool etilic, în valoare de 850,20 de milioane de lei în 2021 față de 575,77 de milioane de lei în 2020.

Spirits România reamintește că piață locală a demonstrat că majorarea accizei la băuturile spirtoase acționează în detrimentul pieței fiscalizate și conduce la creșterea consumului de alcool ilicit și scăderea încasărilor la bugetul de stat. Astfel, conform datelor Spirits România, în anul 2013 majorarea cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 32% şi un impact negativ de aproximativ 2 milioane euro pentru bugetul de stat.

În schimb, reducerea cu 30% a accizei pentru alcoolul etilic în 2016 a avut ca rezultat în ultimii 6 ani reducerea evaziunii fiscale, scăderea pieței nefiscalizate a băuturilor spirtoase cu aproximativ 20%, și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021.

Majorarea accizei ar încuraja consumul ilicit de alcool, cu efecte grave asupra sănătății consumatorilor. Totodată, o astfel de decizie va avea impact negativ asupra întregului lanţ valoric al acestei industrii, care asigura peste 1.000 de locuri de muncă directe și peste 165.000 de locuri de muncă indirecte, de la producătorii de materii prime şi echipamente până la distribuitori şi sectoarele retail şi HoReCa.

Pe fondul crizelor generate de pandemie și de războiul din Ucraina, costul materiilor prime s-a mărit cu aproximativ 30-50% și deja a pus presiune mare pe prețuri. Potrivit calculelor Spirits România, creșterea cu 20% a accizei ar determina o creștere a prețului la raft al băuturilor spirtoase cu concentrație alcoolică de 40% grade cu minimum 4.5 lei/litru, ceea ce, coroborat cu creșterea inflației și scăderea puterii de cumpărare, va conduce la diminuarea vânzărilor.

Industria de băuturi spirtoase din România rămâne angajată să dezvolte un dialog susținut cu autoritățile și să sprijine eforturile de reglementare a pieței băuturilor spirtoase într-un mod eficient, transparent și nediscriminatoriu, pentru a contribui la crearea unui cadru fiscal și legislativ predictibil și funcțional, propice dezvoltării industriei locale. În acest sens, Spirits România a iniţiat demersuri pentru discuţii cu autorităţile privind efectele nefaste ale acestei iniţiative pentru economia românească.

Despre Spirits România

Spirits Romania (www.spirits-romania.ro) este o asociație patronală care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits Romania a fost înființata în 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal și legislativ funcțional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum și din dorința companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool.

Companiile membre asigură peste 500 de locuri de munca directe și 165.000 indirecte, contribuind anual prin plata accizelor cu 483 de milioane de lei la bugetul de stat, reprezentând peste 42% din taxele colectate din piața fiscalizată a băuturilor alcoolice. Membrii Spirits Romania exportă băuturi spirtoase de înaltă calitate de toate tipurile în peste 20 de țari, din Europa, Asia și America.

Spirits Romania este afiliată la SpiritsEurope (http://spirits.eu/), organizația reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reunește peste 31 de asociații naționale din 24 de țari. Spirits Romania reprezintă principalele companii producătoare și importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Cristalex, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, PPD.

Te-ar mai putea interesa și
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru susţinerea investiţiilor şi pentru cheltuirea chibzuită a fiecărui......
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...