Spitalele CFR din ţară trec în subordinea MS. Casa de asigurări a MT, desfiinţată
Reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor numără 15 unităţi sanitare cu paturi, amplasate în zonele în care se află regionalele Căilor Ferate, dintre care două în Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting şi Spitalul Clinic nr. 2 Căi Ferate, şi cele de la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova, Simeria şi Drobeta-Turnu Severin.
Aceste unităţi pun la dispoziţia personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi navigaţiei servicii medicale care sunt decontate de Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Turismului (CASMTCT), aceasta fiind şi caracteristica acestei reţele sanitare, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă a Guvernului.
Cele 13 spitale din provincie ar urma să fie preluate de Ministerul Sănătăţii pe bază de protocol predare-preluare în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei.
Surse guvernamentale au explicat, pentru MEDIAFAX, că spitalele Ministerului Transporturilor din Bucureşti vor rămâne în subordinea acestui minister întrucât deţin echipamente speciale investigaţiilor medicale necesare angajaţilor din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi navigaţiei.
Sumele alocate în bugetul de stat pe 2013 pentru Ministerul Transporturilor, aferente celor 13 spitale, se transferă în bugetul MS cu aceeaşi destinaţie, după semnarea protocolului de preluare, până atunci unităţile sanitare urmând să fie finanţate din bugetul MT, potrivit proiectului de ordonanţă.
La rândul său, CASMTCT îşi va înceta activitatea în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei. În acelaşi termen, vor fi preluate drepturile şi obligaţiile CASMTCT, personalul şi patrimoniul instituţiei.
Drepturile şi obligaţiile existente la data încetăţii activităţii, izvorâte din contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, încheiate de aceasta cu furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, vor fi preluate de către casele de asigurări de sănătate judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti, din raza administrativ-teritorială în care furnizorii respectivi îşi desfăşoară activitatea.
Drepturile şi obligaţiile izvorâte din contractele încheiate de CASMTCT cu furnizorii de bunuri şi servicii se preiau de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Totodată, drepturile şi obligaţiile izvorâte din aplicarea regulamentelor europene şi a documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii pentru asiguraţii aflaţi în evidenţă vor fi preluate de către casele de asigurări de sănătate judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti, pe listele cărora sunt înscrişi asiguraţii respectivi.
Personalul CASMTCT va fi preluat de CNAS, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, Casa de Asigurări de Sănătate
a Municipiului Bucureşti şi, după caz, casele de asigurări de sănătate judeţene, pe baza opţiunii individuale a personalului, cu aprobarea CNAS.
Aceleaşi instituţii vor prelua şi patrimoniul casei de asigurări a Ministerului Transporturilor.
Asistenţa medicală şi psihologică a personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi a navigaţiei se va asigura de către unităţile sanitare şi laboratoarele psihologice din reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor, precum şi de către unităţile certificate de Ministerul Transporturilor, care este autoritatea de stat privind siguranţa circulaţiei şi navigaţiei în domeniul medical.
Finanţarea activităţii de asistenţă medicală şi psihologică pentru personalul din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi a navigaţiei se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, respectiv Ministerul Transporturilor corespunzător unităţilor sanitare aflate în subordine.
Prin ordin comun al ministrului Transporturilor şi al ministrului Sănătăţii se vor stabili: funcţiile pentru care sunt necesare avizele de aptitudine medicală şi/ sau psihologică, precum şi cele pentru care este obligatoriu şi controlul stării de sănătate la intrarea în serviciu, condiţiile în care personalul este considerat apt medical şi/ sau psihologic, baremurile de sănătate, examinările şi probele necesare în vederea obţinerii avizelor de aptitudine medicală şi/ sau psihologică, periodicitatea examinărilor medicale şi psihologice, înfiinţarea, organizarea, funcţionarea şi componenţa Comisiei centrale de siguranţa circulaţiei şi navigaţiei din cadrul Spitalului Clinic CF Nr. 1 Witting Bucureşti şi a comisiilor care eliberează avizele medicale şi/ sau psihologice şi criteriile si condiţiile de certificare a unităţilor medicale şi/sau psihologice în care funcţionează aceste comisii.
La sfârşitul anului trecut, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, spunea că spitalele CFR din ţară vor fi transferate către autorităţile locale şi judeţene sau către Ministerul Sănătăţii, în timp ce pentru cele două din Bucureşti s-ar putea face excepţie, acolo existând „nişte finanţări europene”.
„S-ar putea să fie două excepţii pentru spitalele din Bucureşti. La cele două spitale există nişte finanţări europene şi nu sunt convins că voi găsi modalitatea de a le transfera cu tot cu aceste proiecte. Dacă vom fi puşi în situaţia de a risca pierderea proiectelor, evident că le vom păstra la minister până când se finalizează proiectele. Voi discuta şi cu oficialii europeni pentru a le transfera cu totul, aşa mi se pare corect”, a spus Fenechiu.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat, în 15 ianuarie, că spitalele CFR, cu excepţia celor din Bucureşti, ar trebui să treacă în sistemul Ministerului Sănătăţii.