Un număr de zece asistente medicale şi trei infirmiere de la Spitalul CFR din Timişoara şi-au prezentat demisiile, în timp ce toţi medicii au rămas la post, a declarat marţi, pentru AGERPRES, managerul instituţiei, Ciprian Olaru.
„Ieri (luni -n.r.) au venit demisiile, astăzi fac adresele. Sunt 10 asistente şi trei infirmiere, nu este vorba de medici, ci doar despre cadre medii şi personal auxiliar. Vom înlocui aceste cadre prin redistribuire şi angajare directă, în conformitate cu ordonanţa”, a afirmat managerul Spitalului CFR Timişoara.
Până în acest moment, în respectiva unitate nu a fost semnalat niciun caz de coronavirus, dar instituţia este pregătită ca rezervă, în cazul în care capacitatea Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara va fi depăşită de cazurile COVID-19.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu va avea două aparate de testare pentru COVID-19, primul fiind deja cumpărat, dar nu au fost efectuate teste cu acesta încă, informează, marţi, un comunicat de presă al Consiliului Judeţean (CJ).
„În timp ce aparatul de testare PCR donat spitalului judeţean de firma Con-A a primit, în sfârşit, materialele necesare intrării în funcţiune, facem cunoscută o altă veste bună în lupta cu noul coronavirus. Consiliul Judeţean Sibiu a semnat ieri (luni – n.r.) contractul cu Ministerul Sănătăţii pentru un al doilea aparat automat de testare în timp real PCR. Valoarea fondurilor puse la dispoziţie prin transfer de la Ministerul Sănătăţii este de 216.000 lei, iar Consiliul Judeţean Sibiu va asigura o cofinanţare de 10% pentru realizarea achiziţiei. Spitalul Judeţean Sibiu va demara achiziţia în cel mai scurt timp. Testarea în timp real la Sibiu este de importanţă majoră pentru a putea scurta timpii necesari în depistarea cazurilor de infecţii şi în prevenirea răspândirii virusului. Realmente va salva vieţi. Mulţumesc tuturor celor care fac eforturi pentru asta în această perioadă grea”, a declarat preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, citată în comunicatul de presă, anunţă Agerpres.
Potrivit Danielei Cîmpean, „până la acest moment, toate testele prelevate de la pacienţi din judeţul Sibiu se trimiteau la alte laboratoare din ţară, tot mai aglomerate, durata mare de răspuns fiind în dezavantajul sibienilor”.
Deocamdată la Sibiu nu se fac teste de coronavirus, aparatul aflat deja în dotare fiind în probe.
„Azi (marţi – n.r.) am început instruirea personalului de aici. Azi şi mâine facem probele maşinii de testare”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul SCJU Sibiu, Cornel Benchea.
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava are, începând de marţi, un laborator de biologie moleculară unde vor fi realizate analizele necesare în diagnosticarea infecţiei cu COVID-19.
Potrivit unui comunicat de presă al SJU Suceava remis, marţi, AGERPRES, proiectul a fost realizat de o echipă formată din patru specialişti, un medic primar de medicină de laborator, un chimist, un asistent de laborator – angajaţi ai spitalului, şi un doctor în biologie de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” (USV).
Sursa citată precizează că primele teste au fost deja realizate folosind echipamentul de RT-PCR pus la dispoziţie de USV, la iniţiativa prorectorului Mihai Dimian. Donaţiile de echipamente sunt aşteptate în perioada imediat următoare, când capacitatea de lucru va creşte.
”Prioritatea zero a corpului medical al spitalului a fost şi rămâne grija faţă de pacienţi şi dorinţa de a asigura asistenţa medicală la cel mai înalt nivel calitativ la Suceava. Rezultatele sunt cu atât mai impresionante cu cât Suceava este printre cele câteva oraşe care a reuşit să organizeze în timp record un astfel de laborator. Un laborator de biologie moleculară se organizează în câteva luni. Noi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, am reuşit să facem asta într-o săptămână. Suntem la început, presiunea este foarte mare, dar suntem motivaţi să luptăm cu toate resursele pentru a ieşi învingători. Este un pas mic pentru omenire, dar un pas uriaş pentru noi, medicii, chimiştii şi cercetătorii suceveni. Prin efortul nostru, pacienţii vor putea primi rezultatele în timp mai scurt, iar noi vom putea susţine cu succes munca de triaj derulată de către colegii noştri care acţionează în spital, în condiţii de mare stres”, au declarat Roxana Filip, medic primar medicină de laborator şi biologul echipei, Andrei Lobiuc.
Funcţionarea laboratorului spitalului de la Suceava fost avizată prin Ordinul 523/27 martie, semnat de Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care include şi alte câteva spitale, cele mai multe din centrele universitare cu facultăţi de medicină ale României şi publicat în Monitorul Oficial al României pe 30 martie.
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare a devenit, oficial, centru de testare pentru noul coronavirus, primele teste urmând să fie efectuate în această săptămână, potrivit unei informări a Consiliului Judeţean (CJ), scrie Agerpres.
„Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a devenit, oficial, centru de testare pentru coronavirus. Ministerul Sănătăţii a publicat în Monitorul Oficial următoarele: Spitalul Judeţean Satu Mare s-a alăturat centrelor de testare din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Timişoara. Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, a declarat că, odată cu acest pas, Spitalul Judeţean Satu Mare a devenit parte a Programului Naţional de Sănătate, astfel va putea beneficia şi de ajutor financiar. Aparatura necesară pentru depistarea COVID-19 a primit deja, pe lângă regulamentul ministerial, şi aprobarea Direcţiei de Sănătate Publică, ceea ce certifică competenţa laboratorului pentru efectuarea testelor COVID-19”, se arată, marţi, într-o postare pe pagina de Facebook a CJ.
Primele teste vor fi efectuate în cursul acestei săptămâni, avantajul constând în faptul că probele prelevate de la pacienţii din judeţ nu vor trebui trimise la centrul din Cluj-Napoca, diminuându-se astfel timpul de aşteptare a rezultatelor.
„Pentru instalarea laboratorului, respectiv pentru achiziţionarea dispozitivelor şi echipamentelor medicale, Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat, din bugetul propriu, suma de 600.000 lei. Spitalul Judeţean Satu Mare, devenit de azi centru oficial de testare, are obligaţia de a efectua testele pe probele colectate de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, respectiv de Serviciul de Ambulanţă, dar trebuie să onoreze şi solicitările adresate de alte judeţe”, au mai precizat reprezentanţii CJ.