Spor de până la 85% din salariu pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar implicat în epidemia de COVID-19. Creşte numărul beneficiarilor – proiect

Guvernul vrea să acorde spor pentru condiţii deosebit de periculoase, cuprins între 55% şi 85% din salariul de bază, şi personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul unităţilor sanitare publice, implicat în acordarea asistenţei  medicale generate de epidemia de COVID-19, pe perioada participării efective în aplicarea măsurilor de limitare a acestei epidemii, se arată într-un proiect de act normativ al Executivului, studiat de Economica.net. 
Cristina Şomănescu - joi, 19 mart. 2020, 09:00
Spor de până la 85% din salariu pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar implicat în epidemia de COVID-19. Creşte numărul beneficiarilor - proiect

Concret, va primi spor pentru condiţii deosebit de periculoase, cuprins între 55% şi 85% din salariul de bază, şi:

  • personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul secţiilor şi compartimentelor de boli infecţioase care acordă servicii medicale persoanelor testate pozitiv la epidemia de COVID-19.
  • personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din structurile paraclinice şi din centrele de testare în regim de urgenţă care recoltează probe şi testează persoanele simptomatice pentru COVID-19.
  • personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul altor structuri medicale şi/sau unităţi sanitare implicate în acordarea serviciilor medicale generate de epidemia COVID-19, care se stabilesc prin ordin al Ministrului Sănătății, în funcție de evoluția epidemiei.

Aceste schimbări sunt prevăzute în proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru completarea HG nr. 153/2018, aflat în dezbatere publică la Ministerul Sănătăţii.

Spre comparaţie, în prezent primeşte spor pentru condiţii deosebit de periculoase, cuprins între 55% şi 85% din salariul de bază, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, al Institutului Naţional de Sănătate Publică şi din cadrul ministerelor și instituţiilor cu reţea sanitară proprie, care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave şi altele asemenea, stabilite de Ministerul Sănătăţii şi declarate prin ordin, potrivit Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din traduceri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială” din 29 martie 2018.

Iată ce spune, integral, proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică la Ministerul Sănătăţii:

Articol unic.
Hotărârea Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 284 din 30 martie 2018, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

La Anexa nr. 2 la Regulamentul cadru „Mărimea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase, acordat în baza prevederilor art. 7 alin. (1) lit. b) de la cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare”, Articolul unic, litera A, după punctul 1 se introduc noi puncte, pct. 1^1, pct. 1^2 și pct. 1^3, cu următorul cuprins:

1^1. personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul secţiilor şi compartimentelor de boli infecţioase care acordă servicii medicale persoanelor testate pozitiv la epidemia prevăzută la pct.1.

1^2. personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din structurile paraclinice şi din centrele de testare în regim de urgenţă care recoltează probe şi testează persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definite de caz, stabilite conform metodologiei de supraveghere în vigoare pentru epidemia de la pct.1.

1^3. personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul altor structuri medicale şi/sau unităţi sanitare implicate în acordarea serviciilor medicale generate de epidemia prevăzută la pct.1, care se stabilesc prin ordin al Ministrului Sănătăţii, în funcţie de evoluţia epidemiei.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...