„Energia verde, cam singurul domeniu în care s-au investit bani în 2013. Un domeniu care pare puţin overcrowded (supraaglomarat), s-a vorbit prea mult despre el (…) E ca la trading, când toată lumea se apucă să vorbească de acţiuni, dacă auzi şi de la taximetrist de bursă, e cazul să vinzi”, a declarat Cristian Sporiş, vicepreşedinte pe divizia de Corporate a băncii.
Acesta a precizat că expunerea Raiffeisen România pe acest sector este foarte mică.
Vorbind despre predictibilitatea legislativă din România, Steven Van Groningen, şeful Raiffeisen România, spune că este un lucru necesar pentru a atrage investiţii pe termen lung, altfel „se întâmplă ca în cazul energiei regenerabile, unde statul a schimbat legea în timpul jocului”.
Statul a luat mai multe măsuri pentru a stăvili afluxul de investiţii in regenerabile, motivate de subvenţia acordată de consumatori. Astfel, cota de achiziţie obligatori de energie regenerabilă purtătoare de subvenţie a scăzut d ela 15% la 11,1%, pentru acest an. De asemenea, până în 2018, este amânată acordarea unui anumit număr de certificate verzi.
Miza investitorilor este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.
La sârşitul acestui an, România va avea circa 6.000 de MW instalaţi în centrale de producere a energiei din surse regenerabile.