Sportivii medaliaţi la JO vor primi de la Guvern premii totale de cinci milioane de euro

Economica.net
13 08. 2012
medali_87886700

„Mâine, Guvernul îşi va ţine cuvântul dat şi va acorda şi recompensele materiale meritate de câtre cei care au obţinut medalii. Niciodată nu l-am convins atât de uşor pe ministrul de Finanţe să scoată din vistierie cinci milioane de euro. Mi-aş fi dorit să avem atâtea medalii cât să dăm 50 milioane de euro”, a spus Ponta la Palatul Cotroceni, unde sportivii români medaliaţi la JO au fost decoraţi de preşedintele interimar Crin Antonescu.

Ponta a apreciat că România a obţinut un număr mare de medalii la Londra, ţinând cont de cât de puţin au investit autorităţile în sport în ultimii ani. „S-a vorbit şi se vorbeşte că nu sunt atât de multe medalii, ca în alte ocazii, dar pentru cât de puţin au făcut autorităţile pentru sportivii noştri, este o minune că avem atâţia medaliaţi. Vă rog să vă gândiţi practic de săptămâna aceasta la Rio 2016. Să vă gândiţi repede la ceea ce anume trebuie să facem pentru ca sportivii noştri să se bată se bată în condiţii cât de cât egale în următoarele competiţii”, a afirmat Ponta.

Premierul le-a cerut conducătorilor sportului românesc, prezenţi şi ei la festivitatea de la Cotroceni, să definitiveze pachetul legislativ pentru dezvoltarea sportului, ca să fie trimis cât mai repede Parlamentului. „În toamnă, să fie gata acel pachet legislativ care să cuprindă strategia României pentru echipele olimpice, pentru dezvoltarea sportului şi investiţiile de care este nevoie. Ţările cu care ne-am luptat investesc foarte mult şi ştim că nu se pot obţine rezultate de azi pe mâine. Singura lege pentru care mi-aş angaja răspunderea în faţa Parlamentului este legea sportuilui şi vă rog să nu rataţi această ocazie”, a spus primul ministru.

Potrivit legislaţiei în vigoare, un titlu olimpic este răsplătit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot în lege se menţionează că aceste sume pot fi dublate, la propunerea preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, lucru care s-a întâmplat de fiecare dată.

Pe lângă medaliaţi, legea prevede să fie premiaţi şi ocupanţii locurilor 4-6, după cum urmează: locul 4 – 14.000 euro, locul 5 – 10.500 euro, locul 6 – 7.000 euro. După JO de la Beijing, Guvernul a dublat şi premiile pentru locurile 4-6.

Totodată, antrenorii şi specialiştii, precum şi personalul din cadrul federaţiilor sportive naţionale care au contribuit la clasarea sportivilor pe locurile I –
VI la jocurile olimpice vor fi şi ei premiaţi.

Pe lângă premiile acordate de Guvern, medaliaţii vor mai primi premii din partea COSR, a cluburilor şi câte un autoturism Renault.

Sportivii medaliaţi la Jocurile Olimpice, tehnicienii care au contribuit la pregătirea lor şi oficialii federaţiilor sportive cu rezultate bune la Londra au fost decoraţi, luni, de preşedintele interimar Crin Antonescu, la festivitatea de la Palatul Cotroceni participând şi premierul Victor Ponta.

De asemenea, au mai fost prezenţi ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, şi ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu.

Sportivii români participanţi la Jocurile Olimpice de la Londra au revenit la Bucureşti, luni, după două săptămâni de competiţie în care au reuşit să obţină nouă medalii, din care două de aur.

România a fost reprezentată la JO de 103 sportivi din 15 discipline şi a încheiat competiţia pe locul 27 în clasamentul pe naţiuni, cu nouă medalii (2-5-2): aur – Alin Moldoveanu (tir) şi Sandra Izbaşa (gimnastică, sărituri); argint – Alina Dumitru, Corina Căprioriu (ambele judo), Roxana Cocoş (haltere), echipa masculină de sabie, Cătălina Ponor (gimnastică, sol); bronz – echipa feminină de gimnastică şi Răzvan Martin (haltere).

România nu a mai obţinut un număr atât de mic de medalii de aur, două, de la JO de la Tokyo din 1964, dar atunci au mai fost cucerite patru de argint şi şase de bronz. După olimpiada japoneză, sportivii români au obţinut la fiecare ediţie a JO minimum patru medalii de aur, cu excepţia JO din 1972 de la Munchen, când au fost câştigate trei medalii de aur.

La JO de la Beijing, din 2008, bilanţul delegaţiei României a fost de opt medalii, dintre care patru de aur, una de argint şi trei de bronz.