Sprijin de 2.000.000 de euro, pentru digitalizarea cinematografelor europene

Economica.net
06 07. 2012
euro_bancnote_2_42590800_83329500

Scopul schemei privind „digitalizarea cinematografelor” este de a încuraja cinematografele să ruleze un procent semnificativ de opere europene non-naţionale, pentru a exploata posibilităţile oferite de tehnologia digitală, potrivit unui anunţ al MEDIA Desk România.

Prezenta cerere de propuneri are ca scop facilitarea tranziţiei la tehnologia digitală pentru cinematografele care rulează filme europene, prin sprijinirea costurilor indirecte în legătură cu achiziţionarea unui proiector digital.

Acest apel de propuneri se adresează operatorilor europeni independenţi de cinematografe a căror activitate principală este proiecţia de filme.

Bugetul anual alocat pentru cofinanţarea proiectelor este estimat la 2.000.000 de euro.

Contribuţia financiară atribuită este o subvenţie şi ia forma unei sume forfetare, de maximum 20.000 de euro per ecran.

Această subvenţie acoperă toate costurile legate de trecerea cinematografelor europene la tehnologia digitală, excluzând costurile proiectorului digital şi ale serverului.

Operatorii de cinematografe interesaţi să acceseze astfel de fonduri trebuie să aibă sediul într-una din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene; ţările SEE (Spaţiul Economic European), Elveţia şi Croaţia, Bosnia şi Herţegovina (cu condiţia finalizării procesului de negociere şi a formalizării participării acestei ţări la programul MEDIA).

Organizaţiile candidate trebuie să fie cinematografe care rulează premiere (care programează filme europene în premieră, în decurs de maxim 12 luni de la data premierei naţionale); să fie deschise pentru public de cel puţin 3 ani; să dispună de un sistem de eliberare de bilete şi de declaraţie de intrare; să aibă cel puţin un ecran şi 70 de locuri; să fi prezentat 520 de proiecţii pe an în cazul cinematografelor permanente (cinematografe care funcţionează cel puţin 6 luni pe an), 300 de proiecţii pentru cinematografele cu un singur ecran (30 de proiecţii pe lună) şi cel puţin 30 de proiecţii pentru cinematografele de vară/în aer liber (cinematografe care funcţionează mai puţin de şase luni pe an); să fi avut cel puţin 20.000 de spectatori în ultimele 12 luni sau 20.000 de intrări în cinematograf cu plata efectivă a unui bilet normal.

Candidaţii care au primit sau vor primi un proiector de la un integrator terţ ca urmare a semnării unui acord privind taxa pe copia virtuală (virtual print fee, VPF) nu vor fi eligibili pentru sprijin.

Pentru a fi considerate eligibile, cinematografele trebuie să fi proiectat în 2010 cel puţin 50% filme europene, dintre care cel puţin 30% să fie filme europene non-naţionale.

Un film este considerat european dacă se încadrează în definiţia acestor filme prevăzută de programul MEDIA în cadrul schemei de sprijin automat şi schemei de sprijin selectiv pentru cinema.

Propunerile trebuie să fie trimise până la 31 iulie (data poştei), la Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) din Bruxelles.