Sprijin pentru foştii angajaţi Nokia de la Jucu. PE a aprobat cererea depusă de România

Economica.net
12 12. 2012
jucu_58626500_80422700

Cererea, prima de acest fel din partea României, a fost prezentată Comisiei Europene (CE) la data de 22 decembrie 2011, ca urmare a unei iniţiative a guvernului condus de Emil Boc.

Delegaţia României în grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, formată din PDL şi UDMR, salută aprobarea acestei cereri, pentru accelerarea căreia a făcut demersuri pe lângă CE şi cadrul Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL), informează un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

PE nu a putut vota în sesiunea plenară din luna noiembrie asupra deblocării banilor din FEAG pentru foştii angajaţi ai Nokia de la Jucu, întrucât rezoluţia nu a putut fi avizată de Comisia bugete a PE, din cauza faptului că Consiliul UE nu a fost de acord la momentul respectiv cu propunerea de rectificare a bugetului pentru 2012 şi nu s-a putut ajunge la o înţelegere în tip util cu legislativul comunitar.

Comisia Europeană (CE) a propus la 19 octombrie să se aloce României 2,9 milioane euro din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) pentru a ajuta cei 1.416 lucrători concediaţi în România de către SC Nokia România SRL să îşi găsească alte locuri de muncă.

‘Această propunere de alocare a unei sume de aproape trei milioane euro din Fondul european de ajustare la globalizare este destinată sprijinirii foştilor lucrători de la Nokia pentru ca aceştia să îşi adapteze aptitudinile, să găsească noi locuri de muncă şi să îşi construiască un viitor mai bun’, a declarat atunci comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor.

Cererea introdusă de România se referă la 1.904 concedieri efectuate de SC Nokia România SRL şi de un furnizor al acesteia. Un număr de 1.416 persoane din totalul de lucrători concediaţi ar urma să participe la măsurile cofinanţate de FEAG. Pachetul va ajuta lucrătorii prin punerea la dispoziţia acestora a serviciilor centrului de tranziţie ‘De la un loc de muncă la un loc de muncă inteligent’, prin informaţii, consiliere şi orientare profesională, prin formare profesională şi formare în vederea certificării, prin promovarea spiritului antreprenorial şi asistenţă financiară pentru înfiinţarea unei întreprinderi, prin îndrumare şi sprijin după angajare, precum şi prin intermediul mai multor tipuri de alocaţii, cum sunt alocaţiile pentru căutarea unui loc de muncă, alocaţiile de transport şi alocaţiile de stagiu.

Costul total estimat al pachetului este de aproximativ 4,5 milioane euro, dintre care 2,9 milioane euro ar urma să fie puse la dispoziţie prin intermediul FAEG.

Anul trecut, Nokia a decis să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008.