Sprijinul excesiv pentru energia verde poate duce la blocarea sistemului energetic național
România are un sistem de bonficare a producătorilor de energie din surse regenerabile excesiv de generos ceea ce poate duce la un blocaj al sistemului energetic național din cauza excesului de capacitate, se arată într-un raport realizat de experții Alexandru-Valeriu Binig de la Ernst&Young și Anton Vlădescu. Bonificarea excesivă se referă, în principal, la producătorii de energie din centrale eoliene care se aglomerează să construiască astfel de unități în România pentru că avem una dintre cele mai generoase scheme de sprijin din Europa.
„O provocare pentru România este o lege prea generoasă în acordarea certificatelor verzi pentru ăroducerea energiei electrice din surse de energie regenerabile care va conduce la o supracapacitate de generare în acest sector ceea ce va afecta siguranța și stabilitatea sistemului electroenergetic național”, se arată în raport.
Pentru a se evita așa ceva statul român ar trebui să sprijine construirea capacită’ilor de mari dimensiuni Brăila-termocentrală pe gaze și hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești care să preia funcția de echilibrare a sistemului.
În prezent există circa 1.400 de MW eolieni instalați în România, de la zero, acum doi ani. Până la sfârșitul anului vor exista circa 2.000 MW iar Transelectrica a emis avize de conectare pentru circa 6.000 de MW. Fiecare producător de energie din surse hidro, eoliene, solare sau biomasă este subvenționat pentru a produce energie verde. Ajutorul se face prin sistemul certificatelor verzi, fiecare producător beneficiind de 1 până la 6 certificare verzi, funcție de sursa de energie folosită. În ultimă instanță fiecare consumator român subvenționează energia verde prin plata facturii la curent. Un procent fix din suma înscrisă pe factură este direcționat pentru producătorii de energie verde.