Sprijinul mediului de afaceri britanic faţă de rămânerea Marii Britanii în UE scade

Sprijinul companiilor britanice faţă de rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană a scăzut în ultimele şase luni, dar rămâne totuşi majoritar, relevă un studiu publicat luni de cabinetul Deloitte şi preluat de AFP.
Economica.net - lun, 04 ian. 2016, 19:23
Sprijinul mediului de afaceri britanic faţă de rămânerea Marii Britanii în UE scade

Conform sondajului cuprins în studiu, 62% dintre directorii financiari din cadrul a 137 grupuri de afaceri apreciază că este în interesul companiilor ca Marea Britanie să rămână în UE, procent care cu şase luni în urmă era de 74%.

Circa 28% dintre cei intervievaţi au menţionat că opinia lor la acest capitol depinde de concesiile pe care premierul David Cameron le va obţine din partea UE la Consiliul European din luna februarie. Alţi 6% consideră că pentru companiile britanice o ieşire din UE ar fi benefică.

Mediul de afaceri britanic – mai ales societăţile centrului de afaceri din Londra (City-ul londonez) – este în general mai favorabil decât cetăţenii de rând rămânerii Marii Britanii în UE, având în vedere avantajele economice oferite de legăturile cu blocul comunitar. Dar autorul studiului, Ian Stewart, consideră că relativa diminuare sprijinului marilor corporaţii faţă de apartenenţa în continuare la UE ilustrează euroscepticismul în creştere manifestat în rândul populaţiei britanice.

Totuşi, potrivit unui sondaj distinct efectuat de cotidianul Financial Times, niciunul dintr-un grup de 100 de economişti intervievaţi nu a susţinut ieşirea Marii Britanii din UE, trei sferturi dintre ei apreciind că un eventual Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE) va avea efecte negative serioase asupra economiei britanice.

David Cameron şi-a formulat în luna noiembrie principalele patru solicitări de a căror soluţionare depinde decizia sa de a cere britanicilor să voteze pentru rămânerea în UE la referendumul pe care a promis să-l convoace în 2017, sau poate chiar anul viitor. Ulterior, el a calificat negocierile deja începute ca fiind foarte dificile.

Londra doreşte renunţarea la principiul adoptării monedei euro de către toate statele blocului comunitar, pe plan economic să se pună accentul în special pe sporirea competitivităţii UE, să se renunţe de asemenea la abordarea federalistă de adâncire continuă a integrării europene şi să se permită Marii Britanii să instituie măsuri pentru a limita imigraţia, mai ales prin suprimarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru noii veniţi.

În ansamblu, Marea Britanie doreşte o consolidare a statelor naţionale şi repatrierea unor atribuţii ce au fost transferate dinspre acestea către Comisia Europeană, astfel că solicitările Londrei au implicaţii pentru întregul bloc comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
Cum a evoluat producţia de carne a României în primele 11 luni din 2024
Cum a evoluat producţia de carne a României în primele 11 luni din 2024
Producţia de carne a României a scăzut în noiembrie 2024 la toate speciile de animale şi păsări în comparaţie cu luna precedentă, cu excepţia ovinelor şi caprinelor, unde s-a înregistrat......
Anul 2025 pare a fi crucial pentru piața imobiliară, care trebuie să se transforme
Anul 2025 pare a fi crucial pentru piața imobiliară, care trebuie să se transforme
Anul 2025 marchează o etapă crucială pentru piața imobiliară europeană, aflată într-un proces de redresare și transformare. ...
Eolienele ar putea depăşi cărbunele pentru prima dată, în 2025 – analiză Reuters
Eolienele ar putea depăşi cărbunele pentru prima dată, în 2025 – analiză Reuters
În 2025, fermele eoliene din Europa ar putea produce, pentru prima dată, mai multă electricitate decât centralele energetice ...
Trump şi Putin vor avea în scurt timp o convorbire telefonică
Trump şi Putin vor avea în scurt timp o convorbire telefonică
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi preşedintele rus Vladimir Putin ar urma să aibă o convorbire telefonică ...