Studiul, realizat de firma Survation în colaborare cu Universitatea Dundee, îi creditează pe opozanţii independenţei cu 48% din intenţiile de vot, în creştere tot cu un procent în raport cu luna trecută. Restul de 13% corespunde persoanelor indecise. Potrivit ziarului, dacă ar fi excluse persoanele indecise, opţiunea ‘Da’ ar fi sprijinită în proporţie de 55%, iar ‘Nu’, de 45%.
Ziarul publică în fiecare lună un sondaj de opinie în perspectiva referendumului privind independenţa prevăzut pentru 18 septembrie.
În ultimele săptămâni s-a intensificat campania pentru plebiscit între cei care sprijină rămânerea Scoţiei în Regatul Unit – susţinută de principalele partide britanice – şi cei care doresc independenţa – sprijinită de naţionaliştii şefului guvernului local scoţian, Alex Salmond.
Guvernul britanic a avertizat că o Scoţie independentă nu va putea menţine lira sterlină ca monedă şi va întâmpina dificultăţi în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană ca nou stat.
Alex Salmond evidenţiază însă avantajele independenţei – enormele resurse de care dispune regiunea, mai ales petrol – şi insistă asupra menţinerii lirei sterline ca monedă.