„Există o discuţie despre cât ar trebui să fie creşterea economică. Realist vorbind, ar trebui să fie la 5%. Asta ar trebui să fie ţinta şi orice guvern care nu dă 5% (creştere economică) ar trebui să fie înlăturat de către electorat şi electoratul ar trebui să ceară o creştere de 5%”, a declarat Spurny, într-o conferinţă organizată la BNR cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Ziarului Financiar.
Această creştere economică s-ar produce în contextul în care România ar investi fonduri publice masive în special în infrastructură, dar şi în educaţie şi sistemul sanitar. Banii ar urma să fie împrumutaţi de pe pieţe, astfel încât datoria publică să ajungă la 60% din PIB de la sub 40% cât este în prezent.
În acelaşi timp, România trebuie să aibă în vedere şi un nou pact social, consideră Spurny, care să permită dezvoltarea investiţiilor din capitaluri private interne şi externe.
„Consider că România are nevoie de un nou pact social şi că trebuie să fie o dezbatere publică legată de pactul necesar pentru ca oamenii să înţeleagă care este miza pentru ei. Pentru politicieni este important să înţeleagă că singurul mod de a avea succes este acela de a crea previzibilitate şi simplitate în impozitare şi pentru investitori”, a mai declarat executivul celei mai mari bănci locale, într-una dintre rarele sale apariţii publice.
Dacă statul va investi în direcţiile menţionate de acesta, atunci România va ajunge la un venit per capita de 75% din media UE în următorii 15 ani.