SRL-D: 17.000 de noi întreprinzători debutanţi activi la nivel naţional, la 1 ianuarie 2015
‘Creşterea numărului de antreprenori debutanţi este un semn clar că tot mai mulţi români fără experienţă în domeniu aleg să se bazeze pe sprijinul oferit prin intermediul programelor guvernamentale, să contribuie la dezvoltarea economiei româneşti şi să creeze noi locuri de muncă. Astfel, instrumentele pe care trebuie să le creăm în continuare ar trebui să se bazeze pe acelaşi parteneriat public-privat din urma căruia a rezultat şi Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (SRL-D). Pornind de la această iniţiativă de succes pe care am propus-o în urmă cu patru ani, voi continua să propun Guvernului instrumente care să susţină integrarea tinerilor şi consolidarea mediului de afaceri’, a precizat Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.
Cele mai multe SRL-D-uri au fost înfiinţate, în primele 11 luni din 2014, în Cluj (2.159), Bucureşti (1.890), Timiş (1.166) şi Braşov (664), scrie Agerpres..
Cele mai puţine SRL-D-uri au fost înfiinţate, în primele 11 luni din 2014, în judeţele Călăraşi (60), Vaslui (67), Constanţa (77) şi în Tulcea (95).
Cele mai multe SRL-D-uri înfiinţate, în primele 11 luni din 2014, au avut ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor (706), lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (676), transporturi rutiere de mărfuri (653), restaurante (592), comerţul cu amănuntul prin intermediul caselor de comerţ sau pe internet (590), coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (505).
Societatea cu Răspundere Limitată – Debutant (SRL-D) a fost reglementată prin Ordonanţa de Urgenţă 6/ 2011, ca parte a ‘Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri’ şi are ca obiectiv stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi şi creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare. Acum, după eliminarea din 11 iulie 2014 a criteriului de vârstă, oricine poate să-şi înfiinţeze un SRL-D şi poate beneficia de gratuitate la înfiinţare, posibilitatea primirii unui ajutor financiar nerambursabil de până la 10.000 de euro şi scutire de la plata CAS-ului din partea angajatorului pentru până la 4 angajaţi.
Obiectivul Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor îl constituie stimularea înfiinţării de noi afaceri, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private.