SRTv îşi va putea plăti datoriile fiscale în termen de şapte ani, a decis Senatul

Societatea Română de Televiziune (SRTv) îşi va putea plăti datoriile fiscale în termen de şapte ani, potrivit prevederilor ordonanţei de urgenţă 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată, au decis, luni, senatorii.
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 17:03
SRTv îşi va putea plăti datoriile fiscale în termen de şapte ani, a decis Senatul

Ei au adoptat, în acest sens, un amendament propus de Comisia pentru buget şi de Comisia pentru cultură la ordonanţa de urgenţă 33/2012 privind unele măsuri pentru asigurarea furnizării serviciului public de televiziune, care impune conducerii SRTv să elaboreze un plan de redresare economică.

În varianta iniţială, proiectul de lege prevedea că membrii Consiliul de Administraţie al SRTv au obligaţia de a aproba un program de redresare economică, acesta urmând să cuprindă măsuri privind structura organizatorică a societăţii, restructurările economice şi de personal necesare pentru funcţionarea eficientă a acesteia, „în vederea plăţii în termen de şase luni a datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii”.

În expunerea de motive a actului normativ se precizează că, în prezent, Societatea Română de Televiziune se confruntă cu dificultăţi financiare, fiind în imposibilitatea de a plăti datoriile către bugetul general consolidat şi către alţi creditori.

Potrivit expunerii de motive, pierderile cumulate ale SRTv (calculate ca diferenţa între venituri şi cheltuieli) au ajuns la sfârşitul anului 2011 la 481,0 milioane lei (117,6 milioane euro), datoriile restante la bugetul general consolidat erau la sfârşitul anului 2011 în sumă de 272,7 milioane lei (63 milioane euro), alte obligaţii restante în sumă totală de 222,6 milioane lei (52 milioane euro), semnificative fiind cele către UEFA Champions League, NBC Universal, EBU şi organisme de gestiune colectivă a drepturilor de autor.

Ordonanţa de urgenţă 29/2011 din 20 martie 2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată prevede că pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, organele fiscale competente pot acorda, la cererea contribuabilului, înlesniri sub forma eşalonării la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani.

Ordonanţa mai stabileşte că pentru contribuabilii care înregistrează obligaţii fiscal în sumă totală mai mare de 300 de milioane de lei, perioada de eşalonare poate de până la şapte ani.

Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune va fi demis de drept dacă Parlamentul va decide respingerea raportul SRTv privind rezultatele programului de redresare economică, au mai decis senatorii, adopând un alt amendament la proiectul de adoptare a ordonanţei.

De asemenea, preşedintele Consiliului de Administraţie poate fi demis şi la cererea celor două comisii parlamentare reunite în situaţia în care raportul nu a fost transmis Parlamentului în termenul prevăzut. Acest raport privind rezultatele programului de redresare economică este dezbătut în şedinţă de plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...