Brokerii clujeni au înregistrat o creşterea de peste 106% a veniturilor atât din comisioanele aferente tranzacţiilor intermediate atat pe piaţa locala şi pe bursele externe, „dar mai ales prin îmbunătăţirea rezultatelor din operaţiunile de market-making şi cu produse structurate emise de companie”, potrivit oficialilor companiei.
Operaţiunile derulate în calitate de formator de piaţă (market-maker) şi cele cu produse structurate au generat venituri nete de peste 2 milioane lei, de aproape 4 ori mai mari decât în perioada similară din 2012, potrivit datelor companiei.
Un market maker îşi asumă obligaţia de a menţine la un anumit nivel volumul de tranzacţii pe anumite instrumente, vânzând şi cumpărând la preţurile afişate.
Produsele structurate sunt instrumente de risc ridicat, prin care jucătorii pariază, practic pe anumit epreţuri.
„În acest an, am acordat o atentie speciala operatiunilor de market making şi celor care implică produse structurate, ambele fiind motoare importante de creştere ale veniturilor SSIF Broker. Vom continua sa inovăm pe aceste segmente”, a declarat Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker.
SSIF Broker Cluj Napoca (BRK) este singura firmă de brokeraj care este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Cifra de afaceri a SSIF Broker a crescut cu 59,6%, în primele 9 luni ale anului, susţinută de creşterea cu peste 51% a veniturilor din comisioanele aferente tranzacţiilor intermediate la BVB şi de creşterea comisioanelor din tranzacţiile derulate de clienţi pe pietele externe, pe noua platformă de tranzacţionare a companiei.
Portofoliul propriu, în restructurare
Societatea de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) Broker Cluj Napoca (BRK) a obţinut un profit financiar de 4,98 milioane lei, ca urmare a operaţiunilor cu acţiuni în nume propriu.
Profitul financiar pe 9 luni 2013 este în scădere cu cu 43,6% faţă de cel înregistrat în intervalul ianuarie-septembrie 2012.
Compania a început să vândă pachetele minoritare la companii cu performanţe slabe.
„Evoluţia nefavorabilă a profitului financiar a survenit în contextul reducerii semnificative a numărului de tranzacţii speculative şi continuarea procesului de restructurare a portofoliului de acţiuni cotate. Procesul include vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni detinute la societăţi comerciale cu rezultate economico-financiare slabe, care nu au generat dividende şi care nu prezintă şanse reale de redresare”, explică Grigore Chiş.
Numărul societăţilor cotate din portofoliul SSIF Broker a scăzut la 49 în primele 9 luni, faţă de 69 la finele anului 2012, respectiv 72 în perioada similară din 2012.
ştirea se actualizează