Proiectul RO-SAT a fost anunțat în primăvara anului trecut și finanțat din fonduri UE nerambursabile de peste 58,6 milioane de lei, precum și fonduri de la bugetul de stat de peste 10,8 milioane de lei.
Proiectul RO-SAT constă în:
– infrastructură hardware și software necesară funcționării platformei
– componenta centrală a RO-SAT
– Amenajare centru de date și centru integrat de management și monitorizare
– Complete de reacție rapidă
– Dezvoltare senzor SOC
Componenta centrală a RO-SAT include platforme informatice, pachete software de interconectare de platforme, servicii de dezvoltare software, servicii de furnizare de date și servicii de baze de date.
S&T România a câștigat licitația în fața unui consorțiu condus de Orange România împreună cu SiscaleAI, Bit Sentinel Security, Kapsch și Ampec Data Service. Durata contractului este de opt luni.
Compania S&T este unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT&C de pe piaţa locală, cu afaceri de 220 milioane de lei în 2020, parte a grupului austriac cu acelaşi nume.
Astfel, prin implementarea RO-SAT, se urmărește creșterea nivelului de securitate al spațiului cibernetic național (instituții publice, companii private, utilizatori individuali), precum și creșterea capacității de răspuns la incidente de securitate cibernetică.
Citește și:
Îmbunătățirea stării de securitate prin cunoașterea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, riscurilor și amenințărilor la adresa securității cibernetice a organizațiilor din România este stipulată ca obiectiv al Strategiei Naționale de Securitate Cibernetică.
Obiectivele specifice ale sistemului de alertă RO-SAT sunt:
1. Amplasarea unor sisteme de tip senzor SOC (Security Operation Center) de monitorizare în timp real a rețelelor din locațiile beneficiarilor, respectiv Poșta Română, Loteria Română. Autoritatea Electorală Permanentă și 26 primării reședință de județ sau municipiu.
2. Realizarea unui număr de cel puțin 120 de audituri de securitate pentru rețelele din locațiile beneficarilor în care vor fi amplasate echipamente
3. Instruirea unui număr de 20 specialiști pentru: procesarea alertelor generate de terminalele SOC, managementul terminalelor SOC, managementul sistemului de alertă timpurie și informare în timp real, intervenția rapidă în caz de atac cibernetic, investigarea atacurilor cibernetice, ethical hacking etc.
4. Operaționalizarea a patru echipe de intervenție on-site în vederea derulării investigațiilor în cazul incidentelor de securitate cibernetică.
Fosta CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) transformată ulterior în DNSC a achiziționat deja o parte dintre echipamentele necesare proiectului. Alte proceduri de achiziții publice, parte din acest proiect IT, vor fi lansate în perioada următoare.