Aprecierile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care sunt pe prima pagină a cărții după titlul deja enunțat mai sus, pornește de la Teza lui Crokett, care spunea exact înaintea începerii crizei financiare din 2007, că ”stabilitatea prețurilor nu a venit cu divedendele necasare menținerii menținerii stabilității financiare”. Guvernatorul BNR precizează că lucrarea coordonată de Florian Neagu analizează detaliat această schimbare de paradigmă în economia contemporană.
”Este un proiect la care am lucrat cu multă plăcere în ultimii aproape trei ani alături de colegii mei Matei Kubinschi și Alexie Alupoaiei. Având în vedere că lucrăm toți trei în acest domeniu, am încercat să completăm abordările teoretice cu cât mai multe perspective practice. De exemplu, explicăm pe larg mecanismele prin care se implementează amortizoarele macroprudențiale de capital pentru instituțiile financiare sau cerințele privind gradul maxim de îndatorare și avansul minim cerut debitorilor. Această carte reprezintă și suportul de curs pentru disciplina ”Stabilitate financiară și politică macroprudențială” predată la programul de masterat hashtagBănci centrale și instituții financiare, înființat în parteneriat BNR-ASE”, subliniază Florian Neagu. BANCAS.
Mitul asigurării stabilității financiare prin stabilitatea prețurilor a căzut după criza din 2008. Noua viziune a reprezentat o disociere de gândirea dominantă și a instituit un tip de concentrare totală asupra fenomenelor economice, conducând la conturarea conceptului de „macroprudențialitate”. Așadar, stabilitatea financiară nu ține doar de bănci și de activitatea bancară, ci de toate elementele ce determină echilibrul macroeconomic.
Dereglementarea, pe de altă parte, a condus spre ceea ce astăzi numim a fi „crizele”, care, la rândul lor, se traduc în plan financiar prin „șocuri”. Principiile de politică macroprudențială și diferitele instrumente practice de amortizare, în acest context, au un singur scop: stimularea capacității sistemului financiar în ansamblu de a absorbi șocurile.
Volumul reprezintă un ghid exemplar de gândire și practică privind stabilitatea financiară și politicile macroprudențiale, autorii reușind o dublă performanță: pe de o parte, nu s-au abătut nicio clipă de la realitatea dură reprezentată de lumea complexă și interdependentă în care trăim, iar pe de altă parte, au pus câțiva primi și temeinici pași în cursa rapidă ce va urma în acompanierea unei lumi supuse zi de zi transformărilor frenetice.
FLORIAN NEAGU a venit în Banca Națională a României în anul 2000, lucrând de-a lungul timpului în diverse departamente privind reglementarea bancară, relațiile internaționale și politica macroprudențială. În prezent, este director adjunct al Direcției stabilitate financiară, unde lucrează din anul 2004. Este membru în grupuri de lucru la nivel european privind stabilitatea europeană și în Comitetul OCDE privind piețele financiare. Este expert pe termen scurt al Fondului Monetar Internațional și al Băncii Mondiale pe probleme privind stabilitatea financiară. Florian Neagu a coordonat grupurile de lucru ale Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială privind (i) securitatea alimentară, (ii) finanțarea verde și securitatea energetică și (iii) intermedierea financiară. A fost șeful promoției anului 2000 a Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, deține un doctorat în finanțe și este conferențiar universitar în cadrul Departamentului de monedă și bănci, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, ASE București.
Matei Kubinschi are o experiență de 10 ani în Banca Națională a României, ocupând în prezent poziția de expert principal în cadrul Direcției stabilitate financiară. Activitatea sa de cercetare a vizat teme de interes pentru stabilitatea financiară și politica macroprudențială precum mecanismul de transmisie a riscului sistemic, estimarea ciclului financiar sau identificarea factorilor determinanți ai creditelor neperformante. Matei Kubinschi a participat în mai multe proiecte de cercetare sau de asistență tehnică, în calitate de lector pe teme ce țin de politica macroprudențială. A obținut doctoratul în finanțe cu cel mai înalt calificativ în 2021 și este cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, ASE București.
ALEXIE ALUPOAIEI are o experiență de 14 ani în cadrul Direcției stabilitate financiară a Băncii Naționale a României, unde deține în prezent funcția de expert principal. În 2013, Alexie Alupoaiei a obținut titlul de doctor cu cel mai bun calificativ în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, ASE București. Totodată, Alexie Alupoaiei a absolvit în 2015 un program post-doctoral în cadrul Academiei Române cu specializarea în macroeconomie, iar în 2019, a obținut diploma de masterat în matematică la Universitatea din Bucureşti cu specializarea în optimizări, probabilități și statistică. Alexie Alupoaiei a participat, în calitate de lector, în diverse proiecte europene ce au avut ca obiect de activitate oferirea de consultanță în domeniul stabilității financiare.