Stada Arzneimittel AG are sediul social în Bad Vilbel, Germania.
Grupul Stada e structurat pe trei divizii strategice: divizia Consumer Healthcare cuprinde medicamentele fără prescripţie medicală (OTC-uri) şi suplimentele alimentare, divizia de medicamente generice și divizia de medicamente bisimilare.
La nivel global, Stada Arzneimittel AG îşi vinde produsele în aproximativ 120 de țări.
Cum a evoluat fiecare dintre aceste divizii de produse Stada în primul semestru, la nivel gobal:
Vânzările de produse din divizia Consumer Healthcare (CHC) au pondere de 42% în cifra de afaceri a grupului Stada.
Divizia de produse Consumer Healthcare (OTC-uri și suplimente alimentare) a grupului Stada a avut vânzări de 870,6 milioane de euro în prima jumătate a anului 2023, cu 19% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2022.
Mai multe lansări și extinderi de linii, coroborate cu integrarea achizițiilor recente, au condus la creșterea ajustată cu 19% a vânzărilor de OTC-uri şi suplimente alimentare Stada, în primul semestru din 2023 faţă de valoare din aceeaşi perioadă din 2022.
Acordurile de distribuție pentru tot portofoliul de OTC-uri şi suplimente alimentare al Sanofi în aproximativ 30 de țări din Europa și Eurasia au contribuit la creşterea vânzărilor diviziei Consumer Healthcare a grupului Stada în primul semestru din 2023. Anunțul de la jumătatea lunii iulie a acestui an privind achiziția unui alt grup de branduri de la Sanofi, care include picăturile pentru ochi Antistax, Lomudal, Omnivit și Opticrom, a contribuit, de asemenea, la creşterea vânzărilor diviziei Consumer Healthcare a grupului Stada.
Vânzările de medicamente generice au pondere de 37% din vânzările totale ale grupului Stada.
Divizia de medicamente generice a grupului Stada a avut vânzări de 756,2 milioane de euro în primul semestru din 2023, cu 8% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2022.
Lansarea anticoagulantului Apixaban, a medicamentului pentru diabet Sitagliptin pe mai multe piețe europene, a unguentului antiparazitar Permethrin și a analgezicului Tapentadol au contribuit la creșterea vânzărilor ajustate ale Stada cu 8% în prima jumătate a anului 2023 faţă de valoarea din aceeaşi perioadă a anului 2022.
Vânzările de medicamente bisimilare au pondere de 21% în vânzările totale ale grupului Stada.
Vânzările diviziei de medicamente biosimilare au crescut cu 24% în primul semestru din 2023 faţă de valoarea din aceeaşi perioadă a anului 2022, la o valoare ajustată de 432,1 milioane de euro.
În prima jumătate a anului 2023, divizia de medicamente biosimilare a Stada intrat pe piața din Europa, prin introducerea Ximluci, o alternativă biosimilară la brandul de referință Lucentis, în mai multe țări, inclusiv Germania și Marea Britanie. Ximluci este al șaselea biosimilar din portofoliul Stada. Terapia pentru osteoporoză cu Movymia (cu substanţa activă teriparatida) continuă să conducă piața biosimilarelor.
Grupul german Stada operează pe piaţa românească prin societăţile Stada M&D şi Stada Hemofarm.
În România, Stada M&D operează activități de marketing și vânzări în sediul central de la București, are un hub logistic în Timișoara, iar în anul 2022 a început construcția unei fabrici de medicamente în Parcul Industrial Arieș din Turda, județul Cluj.
Proiectul de tip greenfield are o valoare de investiție de peste 50 de milioane de euro, o suprafață de 30.000 de metri pătraţi și este parțial susținut de guvern printr-un ajutor de stat în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.
Stada M&D va angaja peste 370 de oameni la Turda, la finalizarea construcţiei fabricii, în octombrie 2024.
„Compania subsidiară din România a contribuit alături de celelalte piețe la performanțele financiare consolidate ale grupului. În același timp, aduce pe piața locală resurse financiare pentru construcția facilității de producție din Turda, adăugând know-how de producție și supply chain internațional, transformând astfel România într-un adevărat hub farmaceutic regional”, a spus Mihai Fugarevici, Country Manager la Stada România.