Stanciu, APC: La început de 2014, demarăm primul proces cu o bancă pentru eliminarea clauzelor abuzive

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) spune că primul proces pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele unei bănci va fi demarat la începutul anului viitor. Acţiunea are în vedere o clauză care defineşte modul de calcul al dobânzii.
Mihai Banita - mie, 13 nov. 2013, 14:24
Stanciu, APC: La început de 2014, demarăm primul proces cu o bancă pentru eliminarea clauzelor abuzive

„Începem primul proces la începutul anului viiitor”, a declarat Costel Stanciu, preşedintele APC, cu ocazia lansării unei alte asociaţii de protecţia consumatorilor.

De la 1 octombrie, au intrat în vigoare două noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti care permit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), precum şi asociaţiilor de profil care îndeplinesc anumite condiţii cantitative de reprezentativitate să demareze acţiuni în instanţă prin care profesionistul care foloseşte clauze abuzive să fie eliminat să le elimine din toate contractele.

Stanciu precizează că în momentul de faţă APC verifică înscrisurile din plângerile venite de la consumatori şi discută chestiunile jurdice care vor sta la temeiul acţiunii de anul viitor.

Acesta nu a dorit să facă public numele băncii în cauză, însă spune că va fi atacată în instanţă clauza referitoare la modul de calcul al dobânzii – mai multe bănci au avut probleme cu această clauză în ultimii ani. De altfel, APC mai este implicată într-o acţiune împotriva unei bănci, însă aceasta este una în încetare, în temeiul HG 1553/2004, şi priveşte modul de calcul al anuităţii. Acţiunea, în care APC are rolul de iniţiator, trenează la ANPC în acest moment, căreia îi revine sarcina principală.

Mediul bancar s-a arătat cel mai lovit de posibilitatea denunţării unor clauze din contractele de credit, în virtutea modificărilor la legea 193/2000, din moment ce o decizie favorabilă clienţilor ar avea impact la nivelul întregului portofoliu de clienţi afectaţi şi încasările din dobânzi şi comisioane ar urma să scadă.

În momentul de faţă, şi preşedintele ANPC a declarat că instituţia pe care o conduce va demara astfel de acţiuni în perioada următoare, inclusiv prin cereri adresate instanţelor ca deciziile în procesele aflate pe rol să se aplice la întregul portofoliu.

Bogdan Nica declara, la începutul lunii octombrie, că ANPC s-a pregătit pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legea 193/2000 şi a înfiinţat o comisie specială în acest sens, iar că rezultatele analizei vor fi prezentate în „într-o săptămână, maximum două”.

Până în acest moment, însă, ANPC nu a prezentat nimic şi nici nu a iniţiat o acţiune concretă din informaţiile pe care le deţinem.

De altfel, în acest interval, Parlamentul a aprobat o modificare la legea privind organizarea judiciară care permite înfiinţarea tribunalelor specializate prin ordinul ministrului de Justiţie.

Aceste instanţe, încă nefuncţionale, ar urma să judece, din oficiu, şi procesele pe clauze abuzive.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...