‘Anunţăm cu satisfacţie semnarea contractelor cu Fondul Proprietatea pentru achiziţia participaţiilor deţinute în filialele noastre. În primul rând, este meritul echipei de profesionişti din Electrica SA, care, după negocieri complexe, a reuşit să fructifice cea mai bună oportunitate de investiţie pentru Grup. Practic, această achiziţie va simplifica şi va accelera, în acelaşi timp, programele de transformare, de eficientizare din cadrul Grupului, va optimiza structura capitalului, facilitând creşterea performanţelor financiare şi va înlesni utilizarea capitalului obţinut la listare, conform angajamentelor din IPO, inclusiv pentru susţinerea planurilor de investiţii extrem de ambiţioase’, a declarat Cătălin Stancu, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Preţul global al tranzacţiei, aprobat de acţionarii companiei, a fost de 752,032 milioane lei, din care 209,745 milioane lei pentru 21,99% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord SA, 201,702 milioane lei pentru 22% din cel al SDEE Transilvania Nord SA, 173,504 milioane lei pentru 21,99% din capitalul social al SDEE Transilvania Sud şi 167,08 milioane lei pentru 22% din capitalul social al Electrica Furnizare SA.
‘Preţul a fost fundamentat de concluziile raportului de evaluare emis de consorţiul format din Mazars România SRL (Consultant Financiar) şi Accento Management Consultants SRL (Evaluator), coordonat de Răzvan Butucaru – Partner şi validat de o opinie de preţ echitabil emisă de UniCredit SpA. Electrica a fost asistată pe parcursul negocierilor îndelungate de KPMG Advisory SRL, care a oferit consultanţă de M&A şi reglementare prin echipa de Deal Advisory specializată în Energie şi Resurse Naturale, condusă de Bogdan Văduva – Partener şi Mirela Ivanov – Director, şi de echipa RTPR Allen & Overy specializată în tranzacţii de M&A şi pieţe de capital, coordonată de Mihai Ristici – Partner, Loredana Chiţu (Boeru) şi Victor Rusu – Counsels’, se menţionează în comunicat.
Grupul Electrica este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Cu aproximativ 10.000 de angajaţi, Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.