În zona euro, nu mai rămân decât două ţări care beneficiază de ea: Germania şi Luxemburg, notează AFP.
Finlanda este acum notată „AA+”, a doua cea mai bună notă posibilă, a precizat agenţia care îşi explică decizia prin „riscul ca economia finlandeză să cunoască o perioadă prelungită de stagnare”.
Perspectiva este stabilă, ceea ce indică faptul că nota ar trebui să rămână neschimbată câteva luni.
Standard and Poor’s face apoi o listă cu toţi factorii ce afectează economia Finlandei: „Îmbătrânirea populaţiei şi populaţia activă în scădere, scăderea cererii externe, pierderea cotei de piaţă pe plan internaţional în sectorul cheie al tehnologiei informaţiei, declinul structural al importantului sector forestier şi o piaţă a forţei de muncă relativ rigidă”.
Un alt punct slab îl reprezintă legăturile economice puternice cu Rusia vecină, care primeşte o zecime din exporturile finlandeze.
Agenţia se aşteaptă ca în 2014 Finlanda să cunoască „al treilea an consecutiv de declin al Produsului Intern Brut real”.
Printre punctele forte ale Finlandei, agenţia remarcă în schimb o situaţie financiară solidă, cu o datorie publică estimată la 58,2% din PIB în 2014.
Standard and Poor’s laudă de asemenea „nivelul ridicat de eficienţă instituţională şi politica ţării”, subliniind că „angajamentul politic şi consensul social în favoarea unor politici prudente este mai puternic decât în multe alte economii avansate”