Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul BBB-/A-3 al României
Reconfirmarea rating-ului României este susţinută de nivelul moderat al datoriei guvernamentale şi al datoriei externe, pe fondul unor perspective de creştere economică solide, în medie de 3,1% până în 2020. Perspectiva stabilă reflectă aşteptările agenţiei privind majorarea deficitelor fiscale şi externe ca rezultat al măsurilor de relaxare fiscală, în timp ce datoria guvernamentală şi cea externă se aşteaptă să rămână la un nivel moderat, susţinut de creşterea economică solidă’, precizează sursa citată.
Potrivit Ministerului Finanţelor, Standard & Poor’s apreciază că nivelul ratingului ar putea fi îmbunătăţit dacă se vor face eforturi în continuare în privinţa consolidării bugetare, datoria guvernamentală netă va intra pe o traiectorie descendentă iar procesul de restructurare sau privatizare a întreprinderilor de stat se va implementa cu succes conducând la îmbunătăţirea cadrului de guvernanţă, la o creştere macroeconomică stabilă şi predictibilă şi la consolidarea finanţelor publice.
La sfârşitul lunii martie a acestui an, agenţia de rating japoneză JCR a anunţat menţinerea perspectivei stabile şi reconfirmarea rating-ului de ţară acordat României (BBB/BBB+) pentru datoria pe termen lung în valută şi în moneda locală.
O acţiune similară a venit la începutul acestui an şi din partea agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, care a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la ‘BBB minus’, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă.
Din partea agenţiei Moody’s, România beneficiază de ratingul suveran Baa3 cu perspectivă pozitivă.
Ratingul ‘BBB minus’ este de tip ‘investment grade’ (recomandat pentru investiţii).