Standard&Poor’s, dată în judecată de SUA
Procurorii federali au deschis luni seară un proces împotriva agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor’s. Acuzaţiile sunt legate de calificativele acordate în 2007 de agenţie obligaţiunilor garantate ipotecar. Ulterior, valoarea acestora s-a prăbuşit, lăsând o mulţime de bănci şi alte instituţii financiare expuse. A fost debutul crizei financiare.
Deschiderea procesului în sine este o premieră şi o decizie istorică, întrucât, deşi acuzate de mulţi economişti şi politicieni pentru rolul avut în criza financiară, agenţiile de rating nu au fost niciodată trase la răspundere.
Mai mult, potrivit documentului trimis Tribunalului, procurorii vor să obţină şi plata unor amenzi din partea grupului McGraw Hill şi a diviziei Standard&Poor’s. Formularea folosită de Departamentul american al Justiţiei este „găsirea unui acord amiabil de peste un miliard de dolari”, dar şi acceptarea de către agenţie că a încălcat regulile.
Lupta va fi însă una de durată. Oficialii S&P insistă că un proces este complet nefondat şi că dacă în cauză este doar o evaluare greşită, atunci autorităţile federale sunt la fel de vinovate, deoarece şi ele au evaluat la fel de greşit ipotecile. În plus, celelalte agenţii de rating au acordat aceleaşi note instrumentelor financiare în cauză, se mai apără agenţia, dând astfel de înţeles că este incorect să fie singura anchetată, iar celelalte agenţii mari, Fitch şi Moody’s, să scape.
Anunţul a dus la prăbuşirea cu 14% a valorii acţiunilor McGraw Hill, compania-mamă a S&P. În egală măsură s-au devalorizat cu 10% şi acţiunile companiei rivale Moody’s. În procesele deschise până acum de investitori, Standard&Poor’s a argumentat că ratingurile pe care le atribuie sunt opinii protejate de Primul Amendament al Constituţiei SUA.
Standard&Poor’s a fost prima agenţie care a redus în 2011 ratingul datoriei publice din Statele Unite.
Uniunea Europeană a încercat să reglementeze activitatea agenţiilor de rating, dar şi să creeze o agenţie proprie. Paşii concreţi făcuţi până acum au fost însă modeşti, iar cei trei giganţi, Standard&Poor’s, Moody’s şi Fitch, continuă să deţină împreună monopolul mondial.