În urma referendumului din iunie 2016 privind ieşirea ţării de UE (Brexit), S&P a revizuit în scădere cu două trepte ratingul ‘AAA’ atribuit Marii Britanii, fiind prima dată când a efectuat o astfel de retrogradare majoră la o ţară care beneficia de cel mai ridicat calificativ.
Premierul Theresa May a confirmat miercuri în Parlamentul de la Londra că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.
”Procesul legat de articolul 50 este acum în desfăşurare şi în concordanţă cu dorinţele poporului britanic, Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană. Acesta este un moment istoric din care nu poate exista cale de întoarcere”, a declarat Theresa May.
Moritz Kraemer a explicat că discursul premierului britanic a fost în mare parte conform aşteptărilor şi ‘nu au existat surprize’, deşi tonul a fost ‘mai conciliator decât ar fi putut fi’.
‘Guvernele din UE ştiu că vor trebui să discute despre Brexit cu onestitate’, a afirmat oficialul S&P, într-un interviu acordat Reuters.
Evoluţia economiei britanice a depăşit aşteptările, ceea ce a ridicat probleme dacă perspectiva negativă atribuită de S&P este încă justificată.
În opinia lui Kraemer, perspectiva este justificată.
‘Nu am văzut nimic în ultimele luni care să ne facă să regândim perspectiva negativă atribuită atribuită ratingului Marii Britanii’, a explicat directorul diviziei de ratinguri suverane a S&P.