Standard & Poor’s: O ieşire din UE fără un acord de retragere ar putea arunca Marea Britanie într-o lungă recesiune

O ieşire din Uniunea Europeană fără un acord de retragere ar putea arunca Marea Britanie într-o lungă recesiune similară cu cea care a urmat crizei financiare mondiale, iar investitorii nu ar trebui să ignore acest pericol, a avertizat marţi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, informează Reuters.
Economica.net - mar, 30 oct. 2018, 17:51
Standard & Poor's: O ieşire din UE fără un acord de retragere ar putea arunca Marea Britanie într-o lungă recesiune

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. Însă discuţiile cu privire la un acord de retragere s-au blocat din cauza aranjamentelor pentru o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană.

„Scenariul nostru de bază este că Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor ajunge la un acord şi vor ratifica acordul de retragere”, a declarat analistul S&P Global Ratings, Paul Watters. „Însă credem că riscul de a nu se ajunge la un acord a crescut suficient de mult pentru a fi luat în calcul la stabilirea ratingului”, a adăugat Paul Watters.

În prezent, S&P atribuie Marii Britanii un rating de tip ‘AA’, cu o treaptă sub calificativul maxim ‘AAA’, însă agenţia a avertizat că un eventual eşec în discuţiile dintre Londra şi Bruxelles pentru a se ajunge la un acord de retragere ar putea conduce la o retrogradare.

Marea Britanie ar traversa o recesiune „moderată” care ar dura patru-cinci trimestre în eventualitate în care nu se va ajunge la un acord privind Brexitul, a prognozat S&P. În această situaţie, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar înregistra o contracţie de 1,2% în 2019 şi o nouă contracţie de 1,5% în 2020.

„Cea mai mare parte a acestui declin al PIB cu 5,5% pe parcursul a trei ani ar putea fi permanentă”, susţine S&P.

De asemenea, rata şomajului ar urca până la peste 7%, de la nivelul de aproximativ 4% în prezent, iar preţul caselor ar putea scădea cu 10% pe parcusul a doi ani, spune S&P. În Londra, preţul birourilor ar putea scădea cu mai mult de 20% în decursul a doi-trei ani.

În timpul ultimei recesiuni din 2008-2009, care a durat cinci trimestre, economia Marii Britanii a înregistrat o scădere de peste 6% şi de atunci încoace ritmul de creştere a salariilor şi productivităţii a fost unul slab.

Economiştii intervievaţi recent de Reuters au estimat că există o şansă din patru ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană în luna martie 2019 fără un acord de retragere.

Te-ar mai putea interesa și
Foxconn, venituri fără precedent susținute de cererea robustă pentru servere AI
Foxconn, venituri fără precedent susținute de cererea robustă pentru servere AI
Foxconn din Taiwan, cel mai mare producător de electronice contractuale din lume, a depășit așteptările de a înregistra cel mai mare venit vreodată pentru al patrulea trimestru pe baza unei......
Cristian Erbașu despre facilitățile fiscale din constructii: N-a fost un moft. Urmează scumpiri, muncă la „gri” și migrarea specialiștilor
Cristian Erbașu despre facilitățile fiscale din constructii: N-a fost un moft. Urmează scumpiri, muncă la „gri” ...
Facilitățile fiscale pentru construcții, la fel ca și cele pentru IT, industria alimentară sau agricultură, nu au reprezent ...
Indonezia se alătură BRICS în care mai sunt membri Rusia, Iran, China și Africa de Sud
Indonezia se alătură BRICS în care mai sunt membri Rusia, Iran, China și Africa de Sud
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...
Cutremur în Tibet – 53 de morţi, clădiri prăbuşite
Cutremur în Tibet – 53 de morţi, clădiri prăbuşite
Un cutremur puternic produs marţi în regiunea himalayană Tibet, în sud-vestul Chinei, a făcut cel puţin 53 de morţi ...