Standard & Poor’s: Ratingul Marii Britanii, retrogradat cu două trepte, în cazul unui Brexit

În cazul unui vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), ratingul ţării ar putea fi retrogradat cu două trepte, a declarat pentru Reuters Moritz Kraemer, directorul diviziei de ratinguri suverane a agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 29 oct. 2015, 19:59
Standard & Poor's: Ratingul Marii Britanii, retrogradat cu două trepte, în cazul unui Brexit

Premierul David Cameron, reales confortabil la începutul lui mai, a promis să organizeze până la finalul lui 2017 un referendum privind rămânerea sau nu a Marii Britanii în UE. În perspectiva acestui referendum, el vrea să obţină ‘reforme’ din partea blocului european, din care a făcut o condiţie pentru a face campanie în favoarea menţinerii Marii Britanii în blocul comunitar.

David Cameron a stabilit domeniile în care şi-ar dori să obţină reforme şi este vorba în special despre chestiunea ajutoarelor sociale pentru imigranţii originari din UE (mai ales români şi bulgari) pe care intenţionează să le reducă. Liderul britanic doreşte, de asemenea, să-şi rezerve posibilitatea ca ţara sa să nu fie obligată la un grad mai mare de integrare politică, să obţină concesii privind competitivitatea economică şi o protecţie mai mare pentru ţările care nu aparţin zonei euro.

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea probabil ca rezultat retrogradarea cu o treaptă, care ar putea fi extinsă la două trepte dacă relaţiile dintre Londra şi Bruxelles se deteriorează semnificativ sau dacă votul determină desprinderea Scoţiei, a explicat Moritz Kraemer. Scoţia reprezintă 8,3 % din populaţia Regatului Unit, o treime din suprafaţa regatului şi 9,2% din PIB.

Din 1978, S&P atribuie Marii Britanii ratingul de top ‘AAA’, dar în iunie a revizuit în scădere, de la stabilă la negativă, perspectiva atribuită ratingului, din cauza riscurilor legate de Brexit. Înrăutăţirea perspectivei ratingului ar putea determina S&P să retrogradeze Marea Britanie în următorii doi ani. S&P este singura mare agenţie de evaluare financiară care încă atribuie Regatului Unit un rating ‘AAA’.

‘Ieşirea din UE este diferită de divizarea ţării, care va aduce noi complicaţii şi probleme’, a avertizat Moritz Kraemer.

Marea Britanie a exportat, anul trecut, jumătate din bunuri şi servicii către UE – 227 miliarde de lire sterline (359 miliarde de dolari) – iar companiile străine care operează în Regatul Unit au acces la o piaţă alcătuită din 28 de state şi 500 milioane de persoane.

Jumătate din totalul investiţiilor străine directe în serviciile financiare vine din UE. Deşi Londra rămâne un centru financiar global de primă mărime, băncile globale şi-ar muta sediile europene în alte state deoarece nu vor mai putea folosi oraşul ca paşaport pentru tranzacţiile lor în UE, avertizează analiştii.

Unele bănci încep deja să-şi mute sediile europene la Dublin. De exemplu, grupul american Citigroup îşi transferă sediile europene ale diviziei sale de retail în capitala Irlandei pentru a-şi reduce costurile. Cea mai mare bancă britanică, HSBC, analizează posibilitatea mutării sediului general din Marea Britanie în Asia şi avertizat asupra consecinţelor ieşirii ţării din UE.

În cel mai recent raport privind implicaţiile unui Brexit, analistul Frank Gill de la S&P avertizează: ‘Credem că ar putea reduce actualul excedent comercial net al Marii Britanii în asigurări şi servicii financiare cu peste 3% din PIB. Totuşi, nivelul impactului va depinde de adoptarea unor acorduri de liber schimb alternative între Guvernul de la Londra şi UE, în eventualitatea unui Brexit’.

Băncile britanice ar putea resimţi impactul încetinirii economiei, dar în ultimă instanţă efectele asupra PIB-ului vor depinde de relaţiile negociate de Guvernul de la Londra, se arată în raportul agenţiei.

Şi agenţia de evaluare financiară Moody’s a avertizat recent că un vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea duce la retrogradarea ratingului de credit al ţării, va bloca accesul la piaţa comună şi la oportunităţile de afaceri, dar va pune presiune şi asupra lire sterline.

Moody’s atribuie Regatului Unit un rating suveran ‘Aa1’ cu perspectivă stabilă, cu o treaptă sub ‘AAA’ (cel mai ridicat nivel).

În 2013 şi 2014, economia britanică a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din rândul statelor G7 (principalele şapte state industrializate din lume).

Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a revizuit recent şi datele pentru 2014, când economia britanică a crescut cu 3%, faţă de un avans de 2,8%, estimat iniţial de ONS, şi faţă de o expansiune de 1,7%, în 2013. Este cel mai rapid ritm de creştere din 2006.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările anuale ale IKEA au scăzut cu 5%, după ce a redus prețurile
Vânzările anuale ale IKEA au scăzut cu 5%, după ce a redus prețurile
Grupul suedez IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, a raportat joi un declin de 5% al vânzărilor anuale, după reducerea preţurilor, în încercarea de a atrage mai mulţi......
Un consorţiu condus de ExxonMobil continuă cercetarea seismică pentru explorarea de gaze în Grecia, în largul coastei Cretei
Un consorţiu condus de ExxonMobil continuă cercetarea seismică pentru explorarea de gaze în Grecia, în largul coastei ...
Un consorţiu condus de ExxonMobil va intra în a doua fază de cercetare seismică pentru explorarea gazelor într-un zăcământ ...
Lefties a deschis al treilea magazin digital din România în Iulius Town Timișoara
Lefties a deschis al treilea magazin digital din România în Iulius Town Timișoara
Lefties, brand din Grupul Inditex, a deschis al treilea magazin digital din România, în proiectul mixed-use Iulius Town ...
Business as usual în politica fiscală și de venituri va lua sfârșit
Business as usual în politica fiscală și de venituri va lua sfârșit
România are cele mai mari  deficite gemene, bugetar și de cont curent raportate la PIB din întreaga Uniune Europeană. ...