Reconfirmarea rating-ului României se datorează aşteptărilor pozitive privind creşterea economică în perioada 2015-2018, pentru care Standard & Poor’s estimează o creştere în medie cu 2,5%, cu o contribuţie semnificativă din perspectiva cererii interne.
‘Agenţia apreciază că stimularea fiscală pro-ciclică, vizibilă mai ales pe fondul reducerii cotei de TVA pentru produsele alimentare şi a creşterii salariului minim, va impulsiona creşterea consumului privat, susţinută de scăderea preţului petrolului, de creşterea veniturilor şi a gradului de ocupare a forţei de muncă. În acest context, se apreciază că recentele măsuri fiscale vor sprijini creşterea economică a României în următorii ani’, se arată în comunicatul MFP.
Continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetară şi implementarea restructurării companiilor de stat, care vor putea contribui la scăderea datoriei guvernamentale nete în perioada următoare, ar putea conduce la acţiuni de îmbunătăţire a rating-ului acordat României de către Standard & Poor’s.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit, în creştere, estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României pentru acest an şi anul viitor, până la 3,4%, respectiv 3,9%, potrivit celui mai nou raport World Economic Outlook publicat, marţi, de instituţia financiară internaţională. Instituţia financiară internaţională prognozează pentru 2017 un avans al economiei de 3,3%.
De asemenea, Comisia Europeană prognozează o creştere a PIB-ului României cu 2,8% în acest an şi cu 3,3% în 2016, iar Banca Mondială anticipează un avans de 3% în 2015 şi de 3,2% în 2016.
Nu în ultimul rând, prognozele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) indică o creştere de aproximativ 3% în acest an şi de 3,2% anul viitor.
Conform Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), PIB va urca în acest an cu 3,4%, după un avans de 2,8% în 2014, iar Institutul Naţional de Statistică a revizuit în creştere uşoară datele referitoare la avansul economiei româneşti în prima jumătate a acestui an, creşterea PIB fiind de 3,8% atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.