Adunarea Naţională (RN, de dreapta) şi-a oferit rapid sprijinul pentru modificările propuse de LFI, sporind astfel şansele acestora de a obţine aprobarea în legislativ.
Anularea reformei pensiilor, promulgată anul trecut şi care vizează protejarea finanţelor statului şi creşterea productivităţii, este un obiectiv cheie al taberei de stânga care s-a impus luna trecută drept cea mai puternică forţă parlamentară, după alegerile anticipate. Totuşi, ea nu a reuşit să ajungă la o majoritate în alegeri, ceea ce o face dependentă de sprijinul altor parlamentari pentru a promova orice nouă legislaţie.
Decizia lui Macron de a folosi puteri constituţionale speciale pentru a creşte vârsta de pensionare şi a elimina unele reglementări benefice pentru anumite categorii de locuri de muncă a dus la proteste violente de stradă anul trecut, aminteşte Reuters.
RN al lui Marine Le Pen a făcut campanie şi pentru scăderea vârstei de pensionare, în timp ce blocul de centru al lui Macron şi alţi politicieni de centru-dreapta au declarat că se vor opune unei astfel de mişcări.
„Acest proiect de lege nu va trece fără voturile Adunării Naţionale. Şi, respectându-ne programul, îl vom vota”, a subliniat purtătorul de cuvânt al partidului RN şi deputatul Laurent Jacobelli pentru BFM TV.
Membrii coaliţiei de stânga ar putea, totuşi, să se confrunte cu o decizie dificilă. În timp ce partidele de stânga au afirmat în mod repetat că sunt unite în hotărârea lor de a reduce vârsta de pensionare, partenerii LFI din coaliţia Noul Front Popular – care-i include pe socialişti, verzi şi comunişti – ar putea evita un vot care să poată trece doar cu sprijinul rivalilor lor de dreapta.
Proiectul de lege, care este puţin probabil să fie votat mai devreme de luna septembrie, nu ar putea fi adoptat doar cu sprijinul parlamentarilor LFI şi RN.
Franţa se află într-o stare de blocaj parlamentar de la decizia lui Macron de a convoca alegeri, actualul guvern fiind nevoit probabil să funcţioneze pe tot parcursul verii ca interimar.