Stanişev: Bulgaria are nevoie de un guvern de experţi

Economica.net
09 05. 2013
stanisev_35365100

Cu trei zile înainte de alegerile parlamentare de la 12 mai, Stanişev şi-a exprimat convingerea că partidul său va obţine cele mai multe voturi la scrutin. În opinia liderului socialist, guvernul ce va rezulta din alegeri şi care va fi condus de candidatul socialiştilor pentru postul de premier Plamen Oreşarski trebuie să aibă un plan foarte clar pentru ieşirea din criza economică şi socială şi pentru reformele prin care Bulgaria să revină pe calea europeană.

Întrebat dacă este posibil ca, în cazul în care nici un partid nu va obţine suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern stabil, să se ajungă la o largă coaliţie în care să intre principalii rivali – socialiştii şi partidul GERB, de centru-dreapta -, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări europene, Stanişev a apreciat că o astfel de coaliţie nu este posibilă în Bulgaria. ‘O asemenea coaliţie nu este posibilă în Bulgaria din mai multe motive. În primul rând, principala responsabilitate pentru situaţia în care se află ţara îi revine partidului GERB. Acest partid nu numai că are o politică economică şi socială eronată, dar timp de patru ani a ruinat fundamentul democraţiei prin instalarea unui regim autoritar pentru care nu este nici o lege, nu sunt reguli, totul este permis’, a declarat Serghei Stanişev.

‘GERB a pus capăt dialogului cu societatea civilă, cu angajatorii, cu sindicaliştii, a şantajat mediul de afaceri. Toate acestea au dus la o mizerie totală. Să faci o coaliţie cu ei, înseamnă să devii parte din „statu-quo” şi să nu poţi face nici o schimbare. În urma cu trei luni, peste 100.000 de bulgari au ieşit pe străzi pentru a cere o schimbare. Ce schimbare ar fi posibilă cu GERB, cu Boiko Borisov şi Ţvetan Ţvetanov’, a adăugat Stanişev.

Întrebat dacă Partidul Socialist Bulgar /BSP/ ar fi dispus să formeze un guvern cu alţi reprezentanţi ai GERB, din care să nu facă parte Borisov şi Ţvetanov, Stanişev a răspuns: „Haideţi să fim serioşi, trebuie să vedem mai întâi dacă GERB ca partid ar fi capabil să se cureţe de Borisov şi de Ţvetanov şi de conţinutul politicilor lor”. „Vom căuta un dialog cu toată lumea, mai puţin cu cei care au guvernat până acum, ca să poate fi format un guvern stabil, în frunte cu Plamen Oreşarski (fost ministru al finanţelor în guvernul lui Stanişev 2005-2009) care este un profesionist respectabil. Ne vom duce la toate partidele care vor intra în parlament pentru că Bulgaria nu poate să iasă din criza numai prin eforturile unui singur partid. Chiar şi cu cele ale celui mai mare partid”, a mai spus el.

Stanişev a comentat acordul încheiat în această săptămână de cinci partide din opoziţia bulgară (de stânga, de centru şi de dreapta) pentru o numărare paralelă a sufragiilor la alegerile legislative din 12 mai de teama fraudelor. „Scopul este unul singur: să fie garantat dreptul cetăţenilor bulgari să voteze liber şi corect”, a afirmat liderul socialist. „Este o ruşine că această problemă mai există în Bulgaria: potrivit sondajelor de opinie, 60% dintre bulgari cred că rezultatele din alegeri vor fi manipulate. Am primit o serie de semnale că se cumpără voturi şi poliţia nu face nimic. Am chemat o companie foarte renumită (institutul austriac Sora – n.r.) pentru numărarea paralelă a voturilor. Orice diferenţă între numărarea paralelă şi rezultatele oficiale va trebui explicată pentru că datele noastre nu se va baza pe zvonuri, ci pe procesele verbale ale comisiilor electorale”, a mai spus Serghei Stanişev.

În interviul pentru Agerpres, Stanişev a abordat şi problema construirii unei centrale nucleare în oraşul Belene. El consideră că noul parlament va trebui să revizuiască decizia fostului legislativ pentru renunţarea la proiectul de construire a centralei nucleare de la Belene pentru că această decizie este nelegitimă. „Proiectul trebuie supus unei noi analize şi decizia finală să fie luată pe baza argumentele economice”, a apreciat liderul Partidului Socialist Bulgar.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, socialiştii bulgari ocupă locul doi în preferinţelor alegătorilor, fiind depăşiţi cu 1- 3% de partidul de centru-dreapta GERB. Experţii în sociologie sunt de părere că diferenţa între cele două partide este aşa de mică că nu se ştie cine va obţine cele mai multe voturi la alegeri. Anghel Naidenov, purtător de cuvânt al Biroului Executiv al Partidului Socialist Bulgar, a declarat pentru Agerpres că, potrivit datelor pe care le are, acest partid are un avans de 3% faţă de GERB. Printre analiştii politici există însă o unanimitate că, oricare dintre cele două partide ar câştiga alegerile, nu va putea să formeze un guvern fără parteneri de coaliţie.