Comănescu a prins un nou contract cu Petrom, pentru foraje în Marea Neagră
Grup Servicii Petroliere, companie deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a semnat un contract de doi ani de foraj submarin cu Petrom. Preţul nu a fost comunicat. Lucrările vor fi făcute de platforma Uranus, recent achiziţionată şi modernizată la Constanţa. Platforma va efectua săpături în perimetrele concesionate de Petrom pe platforma continentală a Mării Negre. GSP nu este la primul contract cu Petrom. Compania lui Comănescu a realizat mai multe foraje, în ultimii ani, pentru Petrom, toate în Marea Neagră.
Platforma de foraj maritim GSP Uranus a trecut printr-un proiect de modernizare şi reclasificare derulat în şantierul Agigea, care a costat 44 de milioane de dolari. A fost construită în şantierul naval MLT Singapore, sub inspecţie de clasă ABS, a fost dată în exploatare la 1 ianuarie 1980. Uranus este o platformă autoridicătoare cu 3 picioare, de tip Marathon Le Tourneau clasa 116-C, capabilă să opereze în ape cu adâncimi pâna la 100 metri şi putând să atingă adâncimea maximă de foraj de 7.600 metri. „Platformele de foraj marin trec cel puţin o dată în timpul vieţii printr-un proces de modernizare pentru îmbunătăţirea tehnologiei şi mentinerea competitivităţii. Proiectele de modernizare prelungesc durata de viaţă şi cresc valoarea de piaţă a platformelor, sporindu-le eficienţa, siguranţa şi gradul de confort“, au explicat reprezentanţii GSP. Lucrările vor permite exploatarea platformei de foraj în următorii 5 ani.
GSP lucrează sau a lucrat pentru giganţi mondiali din petrol şi gaze precum Exxon Mobil, Gazprom, Pemex, OMV, LukOil. Platformele sale au forat în Orientul Mijlociu, Marea Nordului, Marea Mediterană şi Golful Mexic.
Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată de circa 600 de milioane de euro. Are afaceri în servicii conexe industirei petroliere, în fabricarea echipamentelor pentru industria petrolului şi a gazelor, transport maritim şi turism.
GSP a cumpărat patru din platformele sale mobile de foraj de la Petrom, după ce compania petrolieră a fost cumpărată de OMV.