La sfârşitul lui 2012, Starbucks precum şi o serie de mari companii multinaţionale precum Google, Amazon şi Apple au fost investigate de o comisie parlamentară britanică pentru practicile lor fiscale care le permiteau să plătească taxe mici în Marea Britanie
‘Această decizie vorbeşte singură, Londra este locul ideal pentru a ne dezvolta activităţile europene’, a declarat preşedintele Starbucks pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Kris Engskov.
Un număr ‘modest’ de directori ai grupului îşi vor muta biroul de la Amsterdam la Londra însă oraşul olandez va rămâne locul unde va fi prăjită şi distribuită cafeaua utilizată de toate cafenelele Starbucks din Europa.
Prin mutarea sediului la Londra, Starbucks renunţă să mai beneficieze de scutirile legate de plata redevenţelor pentru utilizarea mărcii sau să transfere veniturile către alte filiale, proceduri fiscale pe care le-a utilizat în trecut pentru a plăti cele mai mici impozite posibile.
‘În urma acestei mutări vom plăti taxe mai mari în Marea Britanie’, a subliniat grupul american.
Grupul american şi-a deschis prima cafenea din Europa în anul 1998 şi are, în prezent, peste 2.000 de locaţii în 35 de ţări din regiune. Însă în Marea Britanie se găsesc jumătate din cafenelele Starbucks din Europa şi de asemenea Marea Britanie reprezintă cea mai mare piaţă din regiune pentru Starbucks.