Stare de urgenţă: Documentul care poate anula contractele comerciale din România

Decretul prezidenţial referitor la instituirea stării de urgenţă conţine o prevedere asupra căreia nu s-a aplecat foarte multă lume şi care, la limită, creează justificarea pentru orice agent economic să nu îşi mai respecte contractele în derulare, în baza unei hârtii emise de statul român.
Economica.net - mie, 18 mart. 2020, 08:05
Stare de urgenţă: Documentul care poate anula contractele comerciale din România

Este vorba despre ceea ce se cheamă “certificat de situaţie de urgenţă”.

“Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative”.

Prevederea este trecută în decret, la capitolul 2, Măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă, la domeniul economic.

În decret nu este detaliat nimic referitor la acest certificat, decât că el poate fi eliberat la cerere de către Ministerul Economiei.

Dacă obţine acest certificat, orice companie care face dovada faptului că este foarte afectată de actuala epidemie poate să nu îşi mai onoreze contractele aflate în derulare, fără a plăti penalităţile contractuale pentru asta sau poate cere intervenţia justiţiei în contract, din ce înţelegem că explică avocaţii.

Situaţia a fost tratată de doi avocaţi, George Badiu și Sergiu Căpriță, care au scris în Ziar de Cluj un articol pe această temă.  Cea mai importantă întrebare şi cel mai important răspuns, din ce au scris avocaţii:

“Este certificatul de situație de urgență document probant al impreviziunii contractuale, cazului fortuit, sau forței majore?

Fiind un document care emană de la o autoritate publică a statului român, independentă de părțile raportului juridic, considerăm că aceste certificate de situație de urgență sunt apte a dovedi impreviziunea contractuală, cazul fortuit, sau forța majoră”.

Tot ei răspund la întrebarea:  Ce este un certificat de situație de urgență?

“Certificatul de situație de urgență este un document emis de Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri care constată în mod oficial că activitatea operatorului economic solicitant a fost afectată de apariția coronavirusului SARS-CoV-2.

Aceste certificate de situație de urgență sunt menite a ajuta mediul de afaceri în renegocierea contractelor asumate, în renegocierea contractelor de credit, precum și în orice relație a operatorului economic cu instituțiile statului”.

Şi tot ei explică ce trebuie să depună firmele la Minister pentru a obţine acest certificat

“Operatorul economic care dorește obținerea unui certificat de situație de urgență trebuie să depună toate documentele care atestă faptul că apariția coronavirusului SARS-COv-2 i-a influențat business-ul, spre exemplu: contractul asumat, eventuale notificări ale partenerilor contractuali cu privire la apariția fenomenului COVID-19, registrul încasări-plăți, registru de casă, registru jurnal, balanța de verificare, extrase de cont, declarații fiscale, precum și orice alte documente doveditoare de prejudicu”, spun avocaţii.

Aşteptăm de la Ministerul Economiei o clarificare legată de situaţiile exacte în care instituţia poate emite certificatele de situaţie de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...