Starea de urgență – pentru unii mumă, pentru alții ciumă
La o lună de la instituirea stării de urgență în România, vedem ca măsurile prevăzute pentru limitarea răspândirii virusului au fost implementate cu mai multe excepții de la izolare pentru pescari, pentru muncitorii care pleacă la muncă în Germania si, mai nou, pentru creștinii care pot astfel să meargă la biserică în noaptea de Înviere. Toate aceste excepții nu fac decât să adâncească criza din sănătate. O criză medicală mai puternică înseamnă și o criză economică mai puternică.
Guvernul nu a excelat nici prin măsurile economice luate până acum. Puținele facilități oferite de guvern nu au fost putut fi puse în practică pentru că normele de aplicare nu au fost publicate la timp. Dacă e urgență, atunci urgența trebuie aplicată și în luarea deciziilor și aplicarea lor. Ce rost are Ordonanța de urgență care prevede eliminarea plății TVA pentru importul echipamentelor de protecție și dispozitivelor medicale necesare în tratarea COVID-19, dacă normele de aplicare au întârziat și antreprenorii români au plătit în continuare TVA în vamă pentru importul acestor produse? Cele doua crize, medicală și economică, vor dura mai mult de câteva săptămâni și avem nevoie de măsuri care să sprijine economia românească să supraviețuiască acestei noi realități, nu de unele care să înghețe economia la nivelul la care se afla în urmă cu câteva luni. Încurajarea firmelor care se reprofilează, înființarea de noi firme în domenii care au șanse să se dezvolte sau a reorientarea firmelor supraviețuitoare pe piețele internationale unde COVID-19 a avut efecte mai mici sunt măsuri admirabile, sunt sublime, putem zice, dar lipsesc cu desăvârșire, cum ar spune Caragiale.
De parcă nu ar fi destul de rău că măsurile sunt lipsite total de viziune, Guvernul a reușit să piardă și fărâma de credibilitate pe care o mai avea. Ia măsuri care afectează întreaga economie, peste noapte și fără nicio consultare. Da, am mai văzut asta și în trecut, dar pe perioada stării de urgență lipsa de consultare și de transparență este legiferată printr-o Ordonanță. Statul achiziționează măști de 56 milioane de lei, la 38 de lei bucata, de la o firmă al cărui profil este comerțul cu produse alimentare. În aceste condiții, cine să mai aibă încredere în Guvern și în măsurile sale? Din cauza decredibilizații Guvernului, măsurile economice, așa firave cum sunt ele, vor avea un efect și mai mic pe piață.
Pentru a diminua efectele COVID-19, Guvernul trebuie să respecte sfatul specialistilor referitor la izolare, altfel va fi responsabil de creșterea cazurilor de îmbolnăvire și al deceselor. Cred că majoritatea seniorilor care se vor duce la biserică în noaptea de Înviere nu sunt votanții guvernului. De asemenea, nici majoritatea celor care plecau la cules de sparanghel în Germania nu cred ca vor mai vota PNL, după modul în care Guvernul i-a primit înapoi când au dat de greu în afara țării. Nu aș vrea să cred ca Guvernul este atat de cinic. Poate că sunt mânați doar alte interese, printre care și campania electorală. Însă, cu această abordare, cei de la guvernare riscă să dispară de pe scena politică după ce criza din sănătate va lua sfârșit.
Guvernul trebuie să ia, de urgență, măsuri economice clare, care să ajute cu adevărat firmele și angajații români. Dacă nu se pricep, să se inspire din ce au făcut deja alte țări. Să organizeze un comitet de consultare cu specialiști din toate partidele, din mediul academic, din diasporă. Nu va refuza nimeni să se implice. E nevoie de sprijin pentru firmele care au șanse să supraviețuiască. Trebuie eliminate barierele pe care acestea le întâmpină atunci când doresc să se reprofileze. Guvernul poate acorda facilitati fiscale, ajutor de stat și chiar să garanteze comenzi pentru cele care își schimba profilul de activitate într-un domeniu cu șanse de supraviețuire în această nouă realitate. Pentru a rezista, firmele care își păstrează profilul au nevoie de sprijin pentru a se adresa unor piețe externe mai puțin lovite de COVID-19. Aici ministerul Economiei are un rol important pentru ca firmele sa răzbată pe piețele internaționale. De asemenea, trebuie asigurate finanțările din bani europeni sau Start Up Nation pentru înființarea de noi firme, în care sa fie integrați o parte dintre cei care au rămas fără locuri de muncă în această perioadă, altfel vom avea un număr record de șomeri. Criteriile de eligibilitate trebuie să țină seama de realitatea economică de azi și de dificultatea de a angaja pe termen lung. Guvernul trebuie să gândească o nouă strategie de colectare a fondurilor la buget. Trebuie țintite multinaționalele care vor face față acestei crizei (mai ales cele de tehnologie) care deja transferă profiturile în alte țări și care ar putea contribui mult mai mult în țara noastră. România trebuie sa acceseze noile fonduri europene disponibile, care pot genera venituri la bugetul de stat. Toate aceste măsuri ar crea spațiul bugetar necesar pentru a susține măsuri sociale serioase, precum asigurarea unui venit minim garantat pe perioada crizei, dublarea alocațiilor și înființarea băncilor de alimente.
Dacă Guvernul dorește să își recâștige credibilitatea, trebuie să dea dovadă de transparență. Publicarea proiectelor de acte normative, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, ar fi utilă pentru ca specialiștii să le poată analiza înainte de aprobare în guvern, astfel încât să poată fi îndreptate unele erori și scăpări, precum cele apărute în măsurile referitoare la șomajul tehnic.
Nu în ultimul rând, populația trebuie să afle adevarul despre efectele crizei pe care o traversăm și nu mai trebuie mințită de Guvern că efectele COVID-19 asupra economiei vor fi minore și economia își va reveni brusc din criză. Guvernul are obligația să informeze corect populația despre situația care va urma, astfel încât oamenii să își poată face un plan care sa îi ajute să reziste în perioada care va urma. Din păcate, vom traversa cea mai mare criză economică din viața noastră și, cât de repede scăpam de ea depinde de măsurile aplicate astăzi de decidenți!