Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile. Noi obligații pentru purtarea măștilor, evenimentele private sunt interzise

Economica.net
13 10. 2020
masca_coronavirus_04586758_07698400

Decizia a fost luată marţi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Astăzi, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a luat decizia de propunere a prelungirii stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombrie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, la Palatul Victoria.

Portul măștii va fi obligatoriu în zonele aglomerate unde incidența este sub 3 la mie, iar când incidența depășește 3 la mie purtarea măștii e obligatorie în toate spațiile deschise, a anunțat Arafat. Evenimentele private – nunți, botezuri, aniversări – în spațiile închise și deschise sunt interzise pe plan național, după cum a mai spus Arafat. Arafat e explicat că nunțile și botezurile sunt interzise pe plan național, pentru că sunt surse de propagare a pandemiei, unde lumea nu respectă regulile de siguranță și sunt și foarte greu de controlat.

 

„Țin să menționez trendul ascendent pe care ne aflăm. Creșterea de cazuri noi duce și la restricții. Depinde doar de noi să nu avem o creștere exponențială, cu creșteri în ATI și la UPU. Vom avea și modificări de adaptare a tratării cazurilor simptomatice, asimtomatice și pacienți cu comorbidități. Ține doar de noi să gestionăm această pendemie”, a spus și ministrul Nelu Tătaru.

Despre modul de stabilire a indicelui de infectare

Potrivit ministrului Tătaru, datele furnizate de Evidența Populației referitoare la domiciliu sunt cele care sunt luate în considerare pentru calcularea indicelui de infectare cumulat a cazurilor noi în ultimele 14 zile la mia de locuitori. Ministrul a mai spus că la nivel european este un trend ascendent, la fel și în România se întrevede un trend ascendent.

Creșterea numărului de cazuri în Albă, Bacău, Prahova, Timiș, Cluj, Iași și Muncipiul București. Sunt județe cu o creștere mare a transmiterii virusului în comunitate.

Despre persoanele care vin din străinătate în România

„S-a adoptat lista țărilor din care se revine și se păstrează aceleași reguli.  Revenirea din aceste țări impune un test negativ dacă se rămâne în țară, în România, doar trei zile, iar dacă durata este mai mare, se intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea efectuării unui test a opta zi, și în cazul în care testul este negativ, se iese din carantină la zece zile”, a precizat ministrul Tătaru.

În lista țărilor cu incidența mare intră Statele Unite ale Americii, Franța, Spania, Olanda, Belgia, Marea Britanie. De aceea sunt impuse restricțiile pentru persoanele care vin din aceste state.

Despre funcționarea teatrelor, cinematografelor, restaurantelor și cafenelelor

„Programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacol, a restaurantelor, a cafenelelor, acolo unde incidența este sub sau egală cu 1,5 la mie, ele vor funcționa la capacitatea de 50%. Atunci când incidența depășește 1,5 și este până în 3 la mie, vor funcționa la o capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la orele 23.00. Atunci când incidența depășește 3 la mie, activitate va fi sistată”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat. La peste 3 la mie restaurantele hotelurilor vor putea servi exclusiv persoanele care sunt cazate în unități.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că de miercuri restaurantele îşi vor relua activitatea în interior, având în vedere că incidenţa în Bucureşti este mai mică de 3 la mie, Raed Arafat a răspuns: „Acolo unde este incidenţă sub 3 la mie, Comitetele Judeţene vor lua acest lucru, bineînţeles, în considerare, vor emite bineînţeles decizia lor pe incidenţă şi normal că restaurantele pot să îşi reia activitatea şi sperăm să nu ajungem la 3 la mie, dacă se ajunge la 3 la mie se opreşte activitatea”.

Despre organizarea campaniei electorale

Va fi redus numărul participanților în interior la 20 de persoane și în exterior la 50 de persoane.

„Stabilirea incidenței pentru care se aplică aceste măsuri se va face de DSP-uri în maxim 24 de ore și de comitetele județene pentru situații de urgență în maxim 48 de ore de la atingerea incidenței”, a declarat Arafat.

Despre personalul care lucrează în azilele de bătrâni și în cele cu persoane cu dizabilități

Tot personalul care lucrează în centrele de persoane în vârstă, în centrele cu dizabilități (cunoscute că centre rezidențiale) se va testa o dată pe săptămână, prin grija direcțiile de sănătate publică. Pentru protecția persoanelor din centre, testările trebuie să fie frecvente.