„Preşedintele interimar al republicii, Moncef Marzouki, a decis miercuri să prelungească cu trei luni starea de urgenţă de la 1 noiembrie 2012”, a anunţat agenţia TAP.
Decizia a fost luată „la propunerea unor cadre de securitate şi militare şi după consultările avute cu şeful Guvernului provizoriu (Hamadi Jebali) şi preşedintele Adunării Naţionale Constituante, Mustafa Ben Jaafar”, potrivit aceleiaşi surse.
Starea de urgenţă, care acordă puteri de intervenţie sporite forţelor de ordine şi armatei, este în vigoare în Tunisia din ianuarie 2011, din momentul în care fostul preşedinte Zine El Abidine Ben Ali a fugit din ţară, în urma unei revoluţii.
Începând din iulie, a fost prelungită doar cu 30 de zile şi autorităţile dădeau asigurări în privinţa ameliorării condiţiilor de securitate.
Dar, de mai multe săptămâni, incidentele violente, uneori sângeroase, s-au multiplicat în Tunisia. Cele mai grave au implicat grupuri mici de islamişti radicali.
Marţi seara, un presupus salafist a fost ucis astfel într-un atac asupra a două posturi ale forţelor de ordine din suburbia capitalei tunisiene. La 14 septembrie, sute de militanţi ai acestei mişcări au luat cu asalt ambasada Statelor Unite (patru persoane din rândul atacatorilor au fost ucise).
De asemenea, manifestaţii motivate politic sau economic degenerează frecvent în Tunisia.
Astfel, la 18 octombrie, un oficial al partidului de opoziţie Nidaa Tounès a murit la Tataouine (sud) în cadrul unor ciocniri între susţinătorii săi şi manifestanţi apropiaţi islamiştilor de la putere.