Cea mai mare şi cea mai puternică rachetă construită vreodată, Starship, cu o înălțime de 120 de metri, a decolat de la portul spaţial şi instalaţia de testare Starbase a companiei, la est de Brownsville. statul Texas, dar a explodat în câteva minute, într-un zbor de testare care, conform speranţelor constructorilor săi de la SpaceX, va fi primul pas pentru o călătorie a oamenilor spre Marte, transmite RomaniaTv.net.
O transmisiune în direct de pe internet a decolării SpaceX a arătat racheta ridicându-se de pe platforma de lansare, timp în care cele 33 de motoare Raptor ale Super Heavy au început să se aprindă într-o minge de flăcări şi în nori de gaze şi vapori de apă.
După o lansare anulată la începutul acestei săptămâni din cauza unei probleme de presurizare, sistemul a decolat joi, la ora locală 8:33 (16:33 în România). A prins viteză, dar apoi a început să se rotească la altitudine înainte de a exploda la aproximativ patru minute după ce a părăsit solul.
Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, și-a felicitat pe Twitter echipa, după lansarea de joi, și a spus că ”am învățat multe pentru următorul test”, care, potrivit acestuia, ar urma să aibă loc peste câteva luni.
Se pare că cele două secţiuni ale sistemului – propulsorul şi nava de croazieră – nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi putut cauza eşecul.
SpaceX avertizase anterior că şansele de reuşită erau scăzute şi că scopul zborului de testare era de a colecta date, indiferent dacă misiunea completă este îndeplinită sau nu.
Angajaţii de la SpaceX au aplaudat chiar şi după ce racheta a explodat, notează The Guardian.
Aşa cum a fost proiectată, racheta Starship este de aproape două ori mai puternică decât propriul Sistem de Lansare Spaţială (SLS) al NASA, care şi-a făcut debutul zborului fără echipaj pe orbită în noiembrie, trimiţând nava Orion a NASA într-o călătorie de 10 zile în jurul Lunii şi înapoi.