„Acest parteneriat se înscrie în strategia grupului şi a viitoarei sale entităţi Ampere, de a controla întregul lanţ de valoare pentru automobilele electrice”, a declarat Francois Provost, director de achiziţii şi parteneriate la Renault.
Grupul Renault intenţionează ca, până la finele anului, să introducă la bursă viitoarea sa entitate electrică Ampere, urmând ca partenerul japonez Nissan să preia o participaţie de până la 15% la aceasta, la care se va adăuga o investiţie mai mică din partea gigantului american al semi-conductorilor Qualcomm.
Conform parteneriatului anunţat joi, Verkor, un start-up la care Renault a început să investească în 2021, va produce baterii pentru modelele premium Renault şi Alpine la o uzină din Dunkirk, nordul Franţei.
Primul automobil care va utiliza bateriile electrice Verkor va fi Alpine C-Crossover GT, pe care Renault intenţionează să înceapă să îl asambleze în 2025.
Producătorul asiatic Envision AESC va furniza şi el baterii pentru grupul Renault, care vor fi utilizate la vehiculele mai mici şi mai puţin puternice ce vor fi asamblate la o altă uzină din Douai, în apropiere de Dunkirk.
În paralel cu listarea diviziei electrice Ampere, Renault are în vedere crearea unei divizii dedicate dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină. Divizia Ampere va avea sediul în Franţa şi aproximativ 10.000 de angajaţi. Societatea mixtă din domeniul vehiculelor cu motoare pe combustie înfiinţată cu Geely, care va avea denumirea Horse, va avea sediul în afara Franţei şi aproximativ 19.000 de angajaţi pe trei continente.
Renault Group este prezent în peste 130 de ţări şi are mai mult de 170.000 de salariaţi. Grupul a vândut 2,9 milioane de vehicule în 2020.