Liderii statelor BRICS, reuniţi în Africa de Sud pentru un summit care va începe marţi la Durban, vor aproba înfiinţarea unei bănci internaţionale de dezvoltare, au afirmat oficiali ai celor 5 state, potrivit Bloomberg.
De asemenea, marile state emergente vor discuta utilizarea în comun a rezervelro valutare pentru combaterea crizelor balanţei de plăţi sau crizelor valutare.
„Raţiunea fundamentală pentru statele BRICS este aproape sigur crearea unor noi instituţii de tip Bretton Woods, înclinate către lumea aflată în dezvoltare. Are loc o înclinare a balanţei puterii către lumea emergentă. Există multe temeri de natură geopolitică în lumea occidentală referitoare la această înclinare”, comentează pentru Bloomberg Martyn Davies, director general al companiei de consultanţă Frontier Advisory din Johannesburg.
Statele BRICS, cu rezerve valutare cumulate de 4.400 miliarde de dolari şi 43% din populaţia lumii, încearcă să obţină mai multă influenţă în sistemul economic şi financiar global. Marile economii aflate în curs de dezvoltare cer de câţiva ani reorganizarea conducerii Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional pentru a reflecta forţa economică tot mai mare a lumii emergente. BM şi FMI au fost înfiinţate în urma tratatului încheiat la Bretton Woods, New Hampshire, în 1944. Liderii celor două instituţii sunt selectate în mod tradiţional din SUA şi Europa de Vest, practică contestată de statele emergente.
Statele Unite nu au ratificat în 2010 un acord prin care statele emergente ar fi dobândit mai multă greutate în voturile din conducerea FMI. Anul trecut, economistul american Jim Yong Kim a obţinut preşedinţia Băncii Mondiale, în defavoarea candidaţilor din Nigeria şi Columbia, susţinuţi de statele emergente.
În timp ce liderii statelor BRICS şi-ar putea da acordul de principiu la summitul din această săptămână pentru crearea unei bănci de dezvoltare, politicienii nu s-au înţeles încă în privinţa detaliilor operaţionale – cum va fi finanţată şi cum va funcţiona instituţia.
Astfel, trimisul Kremlinului în Africa, Mikhail Margelov, a declarat că summitul ar putea să nu aducă noutăţi în privinţa finanţării noii bănci, potrivit Bloomberg. El a afirmat recent că Rusia este în favoarea limitării contribuţiei iniţiale a fiecărui stat la 10 miliarde de dolari.
„Va mai trece ceva timp până când va fi fezabil pentru această bancă să înceapă să finanţeze, să zicem, un proiect de cale ferată. Mai este mult până atunci”, comentează la rândul său un analist al Standard Bank Group, cea mai mare bancă din Africa.
Ministrul sud-african al Comerţului, Rob Davies, a afirmat recent că şi utilizarea în comun a rezervelor valutare pentru a combate crizele de monedă este o perspectivă îndepărtată.