Statele BRICS lansează o nouă bancă de dezvoltare, la concurenţă cu BM şi FMI

Economica.net
21 07. 2015
e910a63844df7022c9b194d39b2686bf_brics_launches_100_billion_new_development_bank_99707600

În ciuda temerilor analiştilor, China a dat asigurări că noua instituţie este menită să ‘suplimenteze’ şi nu să ameninţe actualul sistem. Cele cinci state participante (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) vor contribui în mod egal la capitalul iniţial al băncii, de 50 de miliarde de dolari (46,1 miliarde de euro). Această sumă va fi dublată în următorii ani iar operaţiunile vor începe la începutul anului viitor.

Detalii finale privind banca au fost stabilite la summitul BRICS desfăşurat luna aceasta în oraşul rusesc Ufa. Atunci, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, anunţa: ‘NBD va finanţa proiecte comune, pe scară largă, în domeniul transporturilor, al infrastructurii şi al dezvoltării industriale’.

Sediul instituţiei va fi în Shanghai, centrul financiar al Chinei, iar India va deţine preşedinţia băncii în primii cinci ani, fiind urmată de Brazilia şi Rusia.

Liderii BRICS negociază din 2009 înfiinţarea băncii de dezvoltare, dar sunt presaţi de ieşirile masive de capital de pe pieţele emergente, care au început anul trecut, pe fondul retragerii măsurilor de stimulare în SUA. NBD reflectă sporirea influenţei statelor BRICS în lume, ele reprezentând aproape jumătate din populaţia lumii şi aproximativ o cincime din PIB-ul global.

Liderii principalelor economii emergente au declarat, în repetate rânduri, că Banca Mondială şi FMI nu acordă suficiente drepturi de vot statelor în curs de dezvoltare. Unul dintre obiectivele băncii va fi majorarea fondurilor împrumutate statelor în curs de dezvoltare pentru a stimula construirea unor proiecte majore de infrastructură.

Statele BRICS au înfiinţat şi un Fond de rezerve valutare comune – în valoare de 100 miliarde de dolari – destinat protecţiei împotriva volatilităţii cursului de schimb, afectat de aşteptata decizie a SUA de a retrage măsurile de stimulare monetară. Aceste rezerve valutare comune vor permite ţărilor BRICS să lupte împotriva influenţei negative a fluctuaţiilor de pe pieţele valutare.