Statele California și New York și-au închis locuitorii în case
Pandemia de gripă coronavirus a adus modificării dramatice vieții de zi cu zi din America, școlile fiind închide, milioane de oameni fiind obligați să lucreze de acasă, în cazul fericit în care nu și-au pierdut locurile de muncă, și reducând drastic călătoriile.
“Această este cea mai drastică acțiune pe care o putem lua”, a declarat guvernatorul Statului New York, Andrew Cuomo, într-o conferință de presă în care a anunțat că a emis un ordin executiv prin care toți salariații care pot să-și desfășoare munca de acasă să facă acest lucru, iar toate afacerile care nu sunt de strictă necesitate să fie închide. Potrivit ordinului dat de Cuomo, cei care se vor abate vor fi amendați, iar afacerile vor fi închise forțat. Cu toate acestea, Cuomo a spus că nu este un ordin de rămânere forțată în case, și că nici în California nu ar fi vorba de așa ceva.
Până cum New York a raportat 7.102 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, 2.950 dintre acestea fiind noi. Rata de spitalizarea a celor bolnavi este de 18%. 4.408 de cazuri au fost înregistrate în orașul New York, care este și cea mai populată metropolă americană, cu 8,5 milioane de locuitori.
Guvernatorul New York-ului a solicitat mai multe ventilatoare și măști de protecție, pentru că se așteaptă la o creștere a cazurilor de îmbolnăvire.
“Ventilatoarele sunt pentru acest război, ceea ce rachetele au fost pentru Al Doilea Război Mondial”, a spus Cuomo. El a precizat că statul va plăti un bonus companiilor care vor putea să producă echipamente de protecție, mănuși și măști, și le-a ceut firmelor să dea dovadă de creativitate.
Guvernatorul Statului California, Gavin Newsom, a dat un ordin care a intrat în vigoare de joi, imediat ce a fost semnat, prin care oamenilor li se permite să iasă din case doar că să se ducă la magazine, la doctor, la farmacie și la spălătoriile de haine. Salariații care nu pot să lipsească de la locurile de muncă li se va permite deplasarea, dar vor trebui să spună poliției unde lucrează. Ordinul dat de Newsom este pe o perioada nedeterminată, guvernatorul dând de înțeles că ar putea dura opt săptămâni.
Mai mult de 200 de persoane au murit în Statele Unite din cauza pandemiei de coronavirus, până vineri fiind înregistrate 12.000 de îmbolnăviri, cu 3.000 mai multe față de ziua precedentă.