Statele din G20 sunt gata să utilizeze instrumente fiscale şi monetare pentru a stimula creşterea economică
Comunicatul de presă publicat la sfârşitul reuniunii atrage atenţia asupra riscurilor de inflaţie scăzută prelungită, creştere anemică şi cerere slabă în unele din economiile avansate. ‘Ne vom revizui încontinuu politicile monetare şi fiscale pentru a acţiona în mod decisiv, dacă va fi nevoie’, se precizează în comunicat.
Oficialii prezenţi la reuniunea de la Istanbul au salutat perspectivele favorabile din unele economii, dar au tras un semnal de alarmă faţă de creşterea modestă din zona euro şi Japonia. În aceste condiţii, comunicatul G20 salută intenţia Băncii Centrale Europene de a lansa un program de relaxare cantitativă, apreciind că această măsură va sprijini relansarea în zona euro, scrie Agerpres.
În aşteptarea momentului în care Rezerva Federală americană va începe să majoreze dobânzile, comunicatul G20 apreciază că unele economii avansate cu perspective solide de creştere ar trebui să se apropie de o normalizare a politicii monetare. Cu toate acestea, comunicatul avertizează că ‘într-un climat de politici monetare divergente şi de creşterea volatilităţii pe pieţele financiare, politicile ar trebui atent calibrate şi comunicate în mod clar pentru a minimaliza potenţialele efecte negative’.
De asemenea, comunicatul G20 susţine că declinul semnificativ al preţului petrolului ar trebui să dea un impuls creşterii economiei mondiale, avertizând însă că perspectivele pentru preţul ţiţeiului rămân incerte, iar G20 vor monitoriza cu atenţie pieţele de materii prime.
G20 regrupează atât cele mai dezvoltate state ale lumii (SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada) cât şi cele mai mari economii emergente.