Este vorba despre o măsură extremă, a cărei aplicare este supusă unor condiţii foarte stricte, dau asigurări liderii francezi şi germani, care au cerut acest lucru.
Însă discuţia nu este nici pe departe închisă, întrucât comisarul european pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom s-a declarat împotriva compromisului propus joi miniştrilor de Interne ai statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Luxemburg, şi omologilor lor din alte patru state membre ale Acordului Schengen (Elveţia, Norvegia, Islanda şi Lichtenstein).
„Nu putem accepta această propunere, întrucât acesta nu este un mecanism european (…). Sper că această decizie nu se va lua azi”, a declarat ea la sosirea la reuniune.
Cecilia Malstrom s-a declarat hotărâtă să îşi exprime opoziţia. „Nu am obiceiul să tac”, a spus ea.
„Adoptarea deciziei finale le revine statelor membre, întrucât suntem responsabili pentru securitatea cetăţenilor noştri. Este foarte importantă pentru toţi miniştrii de Interne”, a insitat, la rândul său, ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich.
Noul ministru francez de Interne, socialistul Manuel Valls, nu a făcut declaraţii la sosire, dar a avut o întâlnire privată cu omologul său german la începutul reuniunii.
Valls se află într-o situaţie delicată, întrucât propunerea reintroducerii temporare a controalelor la frontierele interne a fost decisă de fosta majoritate de dreapta. Acest argument a fost una dintre principalele promisiuni ale fostului preşedinte conservator, Nicolas Sarkozy.
Înţelegerea prevede posibilitatea ca statele membre ale Acordului Schengen să restabilească temporar controale la frontierele naţionale „pe o perioadă de şase luni cu posibilitate de prelungire cu şase luni suplimentare”, „în cazul în care controlul unei frontiere externe a Spaţiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale”.