Statele din sudului Europei se împrumută la dobânzi mai mari după victoria lui Macron

Economica.net
08 05. 2017
euro_bancnote_7684567489_48140100

Emmanuel Macron a câştigat duminică al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, un rezultat salutat de liderii europeni drept un vot pentru unitate şi o lovitură dată forţelor politice care încercau să dezmembreze Uniunea Europeană. Macron era favoritul pieţelor financiare, astfel că luni dimineaţa, la debutul tranzacţiilor, au avut loc scăderi ale randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale franceze şi italiene iar diferenţa dintre randamentele cerute de investitorii pentru obligaţiunile franceze pe 10 ani şi cele germane cu maturitate similară s-a redus până la 32,7 puncte de bază. Însă aceste scăderi au fost unele de scurtă durată astfel că pe parcursul şedinţei de tranzacţionare prima de risc dintre obligaţiunile franceze şi cele germane a crescut până la 36 puncte de bază iar randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale italiene, spaniole şi portugheze au crescut cu patru-şase puncte de bază. Aceste ţări de la periferia zonei euro sunt considerate cele mai vulnerabile la o eventuală modificare a politicii monetare a BCE, deoarece costurile lor cu împrumuturile au fost influenţate cel mai mult de achiziţiile de obligaţiuni ale BCE.

‘Riscul unui ‘Frexit’ a dispărut astfel că acum atenţia investitorilor se îndreaptă fie spre modificarea politicii BCE fie spre celelalte alegeri care urmează’, a declarat analistul ING, Martin van Vliet. În următoarele 12 luni urmează să aibă loc alegeri în Germania şi Italia în timp ce în luna iunie vor avea loc alegeri parlamentare în Franţa.

‘Investitorii vor începe din nou să urmărească datele privind evoluţia economiei şi a inflaţiei precum şi implicaţiile pe care aceste date le-ar putea avea asupra politicii monetare’, a declarat la rândul său Iain Stealey, manager de portofoliu la JP Morgan Asset Management, unul din cei mai mari investitorii în obligaţiuni din întreaga lume.

Datele publicate la începutul acestei luni arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 1,9% în luna aprilie, depăşind estimările analiştilor şi apropiindu-se de ţinta avută în vedere de BCE. De asemenea, estimările preliminare arată că economia zonei euro a înregistrat o creştere robustă în primul trimestru, devansând ritmul de creştere înregistrat de economia americană.

După primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, o serie de surse din apropierea consiliului guvernatorilor BCE au declarat pentru Reuters că gardienii euro cred că există motive pentru trimiterea unui semnal privind o mică reducere a stimulentelor monetare la reuniunea de politică monetară din luna iunie.