Anunţul făcut sâmbătă de trimisul special al ONU în Yemen, Hans Grundberg (foto), reprezintă ultimul efort la zi pentru a pune capăt unui conflict care s-a soldat cu mii de morţi şi a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.
Ţara cea mai săracă din peninsula arabică este în război de când rebelii houthi, susţinuţi de Iran, au preluat controlul capitalei Sanaa în 2014, declanşând în anul următor o intervenţie militară condusă de Arabia Saudită în scopul susţinerii guvernului.
Un armistiţiu încheiat sub egida ONU a permis reducerea considerabilă a violenţelor în aprilie 2022. Armistiţiul a expirat în luna octombrie a anului trecut, dar războiul nu a repornit la scară mare.
Arabia Saudită şi-a exprimat satisfacţia privind anunţul unei „foi de parcurs pentru a avansa pe drumul păcii”. Într-un comunicat publicat luni, Ministerul Afacerilor Externe de la Riad a încurajat părţile din Yemen „să se aşeze la masa dialogului pentru a ajunge la o soluţie politică globală şi durabilă sub auspiciile ONU”.
Sultanatul Oman şi-a exprimat satisfacţia privind anunţul făcut şi a spus că speră că un acord „va fi semnat cât de curând posibil”.
Qatarul a mulţumit ONU, Arabiei Saudite şi Omanului pentru eforturile lor de pace, îndemnând părţile din Yemen să accelereze încheierea unui acord.
Trimisul ONU a declarat sâmbătă că acum va avea discuţii cu părţile pentru a stabili o foaie de parcurs pentru a avansa spre pace.
Guvernul yemenit susţinut de Arabia Saudită a salutat duminică eforturile ONU după anunţul noului armistiţiu.
Sursa foto: Flickr