Statele emergente pregătesc o intervenţie concertată pe pieţele valutare offshore
‘Este timpul să punem punct’, a declarat Dipak Dasgupta, principalul consilier economic al Ministerului de Finanţe din India, referindu-se la speculaţiile valutare care pun în pericol stabilitatea economiei mondiale. Dasgupta a adăugat că se poartă discuţii de mai multe săptămâni, dar nu a dorit să ofere detalii specifice cu privire la măsurile care ar putea fi luate. ‘Este o chestiune care se va întâmpla în următoarele zile’, a apreciat Dasgupta, adăugând că Brazilia şi India ar putea fi iniţiatoarele mişcării
Pieţele offshore s-au dezvoltat în ultimii ani pentru a permite investitorilor străini să speculeze pe monedele statelor emergente ale căror pieţe financiare sunt supuse unor controale stricte. Aceste pieţe operează în principal de la Singapore pentru a permite tranzacţiile cu monede asiatice. În acest fel investitorii pot miza pe creşterea sau scăderea unei monede fără a fi nevoiţi să schimbe fizic moneda respectivă.
Potrivit lui Dipak Dasgupta, astfel de pieţe au exercitat presiuni asupra principalelor 12 valute emergente, printre care se numără monedele Braziliei, Chinei, Indiei, Rusiei, Africii de Sud Turciei şi Malaeziei. Potrivit oficialului indian ar fi suficient dacă cinci din aceste ţări şi-ar regrupa rezervele valutare pentru a pune la punct o forţă de 1.200 de miliarde de dolari care să fie utilizată pentru o intervenţie. Dacă s-ar adăuga şi China, rezervele totale ale statelor emergente ar ajunge la 6.000 de miliarde de dolari. ‘Odată ce aceste state vor decide să intervină în comun pentru a se sprijini reciproc prin stabilirea unui plafon, nu va exista nicio forţă capabilă să oprească impactul’, a spus Dasgupta.
Săptămâna trecută, Banca centrală a Braziliei a anunţat că va demara un program de intervenţie valutară prin care va injecta 60 de miliarde de dolari pe piaţă, în ideea de a susţine moneda naţională (realul) care recent a atins cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani în raport cu dolarul.
Deprecierea din ultima vreme a realului brazilian vine într-un moment în care Rezerva federală americană se apropie momentul în care va pune capăt programului de relaxare cantitativă, un program prin care a injectat miliarde de dolari în economia americană şi a condus la scăderea dobânzilor. Pe fondul încetării acestui program al Fed, fluxurile de capital încep să iasă de pe pieţele emergente, de genul Braziliei, pentru a reveni în SUA şi alte economii dezvoltate, ceea ce conduce la deprecierea realului.