Flaherty nu a oferit detalii în intervenţia televizată la Canadian Broadcasting Corp, dar a criticat liderii zonei euro pentru că „nu fac destul” în privinţa soluţionării crizei, care este pe cale să devină „una foarte serioasă”, potrivit Mediafax.
El a adăugat că ţările cu economii mari din zona euro ar trebui să-şi recapitalizeze băncile din bani publici. „Asta nu exclude întreaga lume şi ţările G20, şi mă adresez colegilor mei din G20. Lumea a început să-şi dea seama că, în final, trebuie să oferim ajutor, într-un fel sau altul, să nu ne facem că nu vedem, pentru că repercusiunile prăbuşirii zonei euro ar fi globale”, a afirmat Flaherty.
El a arătat că Europa ar trebui să asigure cea mai mare parte din resursele unui plan global de combatere a crizei datoriilor de stat din zona euro.
Ministrul canadian consideră că planul liderilor europeni de a contribui cu 200 miliarde euro la resursele Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a ajuta statele de la „periferia” zonei euro „nu înseamnă prea mult”, deoarece ar fi nevoie de cel puțin 1.000 miliarde euro.
Canada şi-a temperat opoziţia faţă de o contribuţie suplimentară la FMI pentru a salva zona euro. „Dacă în final toate statele G20 vor oferi resurse suplimentare FMI, pentru a permite Fondului să se implice în rezolvarea crizei din zona euro, atunci cred că sprijinul ar fi generalizat, sincer din cauza fricii de o criză economică globală” , a spus Flaherty.
Canada a respins până acum ideea contribuirii la un fond de salvare a zonei euro, considerând că Europa dispune de suficiente resurse proprii pentru a combate criza, iar FMI este în primul rând răspunzător de ajutorarea ţărilor sărace.